ДА СЕ ИЗБАВИМ ОТ ЛОШИТЕ НАВИЦИ

Възможно е да се създадат и лоши навици. Първия път, когато сте похапнали някаква лека закуска пред телевизора, може наистина да сте били гладни, но с времето тези две действия могат да станат неразривно свързани по такъв начин, че телевизионните шоута в най-гледаното време да предизвикват неудържимо желание за лека закуска, на което не можете да устоите – с други думи, лош навик. В едно често цитирано изследване хора, които имали навик да похапват пуканки в киното, били попитани защо. Отговорът на повечето бил някаква вариация на ,,вкусни са“. Изглежда логично, но защо тогава изяли същото количество, когато им дали изсъхнали, престояли цяла седмица пуканки, които те ,,определено не харесвали“? Поставете хора, които нямат такъв навик, в същия сценарий и те ще изядат повече пресни пуканки и по-малко престояли, но дълбоко вкоренените навици могат да бъдат упорити, независимо от намеренията или последиците от вашето поведение.

Има два начина да се избавите от лош навик: да промените сигнала или да промените действието. Най-простият подход е да опитате да избягвате ситуационните тригери (от английски: trigger – спусък). Възстановяващите се алкохолици и наркомани твърде добре знаят силата на социалните сигнали или сигналите на околната среда, предизвикващи неудържимо желание и рецидиви (връщане към старите навици). Затова всеки път, когато можем да избегнем ситуации, предизвикващи появата на навици – като отиване на работа по различен маршрут, за да заобиколим магазина за понички например – можем да се възползваме от контекстуалните промени, за да избегнем привичната реакция ,,повик и отговор“.

Това е първият начин да отвикнете от някой навик. Като попречите на задействането му. Другият начин е да попречите на изпълнението му. В изследването с пуканките това било постигнато, като принуждавали любителите на пуканки да ги похапват с ръката, с която си служели по-рядко…

Можем да спрем или инициацията на навика, или неговото безпроблемно изпълнение.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър