ДА СЕ ПРЕБОРИ ГЕНЕТИКАТА

Доказано е, че ако наследите един ген ApoE4 от вашите майка ли баща, рискът да развиете болест на Алцхаймер нараства три пъти. Ако получите ген ApoE4 от двамата родители – което се случва при един от около петдесет души – рискът може да нарасне до девет пъти.

Какво прави генът ApoE4? Той произвежда протеините, които са главни носители на холестерол в мозъка. Вариантът Е4 може да доведе до ненормално натрупване на холестерол в мозъчните клетки, който  да предизвика патология на болестта на Алцхаймер. Този механизъм може да обясни тъй наречения Нигерийски парадокс. Най-висока честота на варианта ApoE4 се среща сред нигерийците, при които изненадващо заболеваемостта от болестта на Алцхаймер е сред най-ниските. Я чакайте. Населението с най-голяма степен на гена на болестта на Алцхаймер , има една от най-ниските заболеваемости от нея.  Това противоречие може да бъде обяснено с изключително ниските нива  на холестерол у нигерийците, благодарение на хранителния им режим, който е с ниско съдържание на животински мазнини и съдържа главно зърнени продукти и зеленчуци.  Както се вижда, хранителният режим може да пребори генетиката.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.

P.S. При хранителен режим, изключващ всички животински продукти, трябва да се правят периодични изследвания за нивото на вит. В12 и вит D