ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ОСТЕОПОРОЗА

             Остеопорозата неусетно и безболезнено намалява здравината на костите на милиони хора. Тя е заболяване, при което се губи костна маса, което води до повишаване чупливостта на костите и е на трето място като причина за смъртност след сърдечно-съдовите болести и рака. Заболяването е коварно, защото не е съпроводено с болки и може да остане незабелязано в продължение на години.

Остеопорозата засяга по-често жените от бялата раса, с ранен климакс, пушачки и наследствено обременени. Счита се, че остеопорозата засяга 50% от жените и 25% от мъжете над 50 годишна възраст.

СЗО (Световна здравна организация) съобщава, че от остеопороза са засегнати над 75 милиона лица в Европа, Япония и САЩ и че причинява повече от 2,3 милиона фрактури годишно в Европа и САЩ.

Остеопорозата бива първична и вторична, като последица от друго заболяване. Най-честата причина за вторична остеопороза са повишена функция на паращитовидните жлези, тиреотоксикоза, захарен диабет, хронични бъбречни и чернодробни заболявания.

Рискови фактори:

– Генетични фактори

– Калциев дефицит – неадекватен калциев прием, дефицит на вит.Д, или намалена абсорбция.

– Дефицит на витамин Д

Продължителен дефицит предизвиква остеомалация (омекване) на костите и нарушена минерализация.

– Ранна менопауза – недостатъчно количество естроген, нужен за поддържане на костната плътност.

– Висока консумация на белтък от животински произход. Белтъците от животински и растителен произход повлияват по различен начин метаболизма на костта. Животинските белтъци доставят киселинни прекурсори, растителните – алкализиращи. Високата консумация на животински белтъци предизвиква калциуретичен ефект и увеличение на костна загуба. Но и недостатъчният прием на белтъци е рисков за остеопороза, поради редуциране на костната маса.

– Злоупотреба с алкохол, кафе, сол и тютюнопушене

При лица с алкохолна зависимост се наблюдава директен токсичен ефект върху костната маса. Злоупотребата с кафе и повишеният прием на сол повишават екскрецията на калций с урината. Прекомерната употреба на готварска сол може да доведе до намаляване на костната маса с 15% годишно! Тютюнопушенето редуцира костната минерална плътност по различни причини – редукция на тегло, по-ранна менопауза и др.

– Намалена физическа активност

Намаленото натоварване на скелета води до редукция на остеобластната активност (остеобластите изграждат костното вещество) и до потенциален негативен баланс на костната маса.

Профилактиката включва:

– Достатъчен хранителен прием на калций ( сусамово семе, зеленолистни зеленчуци, ядки, млечни храни, в умерени количества) и витамин Д (риба, рибено масло, яйчен жълтък) При излагане на слънце ултравиолетовите лъчи взаимодействат с холестерола от кожата, при което се образува витамин Д.

В различните възрастови периоди потребностите от калций са различни. През периода на изграждане на скелета е необходим ежедневен прием на 1000-1300 мг калций. При жени в менопауза се препоръчват 1500 мг на ден. При възрастни, при които не се наблюдават рискови фактори, оптималният прием следва да е не по-малко от 400-500 мг/ден. Съществуват и предупреждения, че приемът на много калций може да засили остеопорозата  като участва в абсорбирането на магнезия – също важен за здравината на костите.

– За да се усвои пълноценно калция са необходими фосфор, магнезий, цинк, мед, фолиева киселина, витамин С, витамин Б6.

– Консумация на оптимални количеатва мазнини, за ефективно усвояване на втамин Д.

– Избягване на употребата на захар, тестени изделия и кафе – нарушават всмукването на калция в червата.

– Избягване прекомерната употреба на готварска сол и лишаващите ни от калций кофеин, алкохол, цигари и фосфатосъдържащи храни – месо и газирани напитки

– Консумиране на не повече от 50-60 гр белтъчини дневно. Изследванията показват, че когато приемът на белтъчини е голям, винаги съществува загуба на калций от костите. Когато белтъчините се разграждат и изхвърлят чрез бъбреците, калцият се извлича от костите, за да неутрализира токсичните ефекти на сулфатите и фосфатите, съдържащи се особено в животинските белтъчини.

Ескимосите в далечния Север консумират храни, богати на белтъци (250-400г дневно) и на калций (1500-2500мг дневно) При тях процентът на заболявания от остеопороза е висок, макар да водят активен живот. Племената банту в Африка консумират средно на ден 50гр белтъчини и по-малко от 400мг калций, предимно от растителните храни и не страдат от остеопороза. В контраст, роднини на това племе, мигрирали в САЩ и възприели американската диета, имат същия процент на заболеваемост от остеопороза, както при останалата част  от американското население.

– Хормонозаместителна терапия при жени в менопауза, но само по лекарско предписание

– Редовни физически упражнения. Костите имат нужда да бъдат натискани, бутани и огъвани, за  да задържат своите минерали. Те се нуждаят от ежедневно натоварване най-малко в продължение на 30 минути.

– Контрол на телесната плътност, особено важен при рисковите групи – жени с ранна менопауза, жени с ниска телесна маса (ИТМ под 20), лица с наследствена обремененост, с нарушена чревна резорбция на калций, стари хора с понижена физическа активност.