ДВАТА НАЙ-СЪЩЕСТВЕНИ РИСКА

Двата най-съществени риска за смърт и инвалидизиране в световен мащаб, свързани с храненето, може да са консумирането на недостатъчно плодове и на твърде много сол. Почти пет милиона души умират всяка година в резултат на това, че не консумират достатъчно плодове, а консумирането на твърде много сол може да убива до четири милиона.

Солта е съединение, съставено от около 40 процента натрий и 60 процента хлорид. Натрият е изключително важно хранително вещество, но зеленчуците и другите натурални храни осигуряват малките количества натрий, които са необходими за вашия хранителен режим. Ако консумирате твърде много, това може да доведе до задържане на вода, а организмът ви може да реагира, като повиши кръвното ви налягане, за да изтласка излишната течност и сол от системата ви.

Американската кардиологична асоциация препоръчва хората да  консумират по-малко от 1,500 мг натрий дневно – това е около три четвърти чаена лъжичка сол.

Доказателствата, че натрият повишава кръвното налягане, са ясни, включително от двойно слепи, рандомизирани проучвания, проведени преди десетилетия. Ако вземем участници с високо кръвно налягане и ги поставим на хранителен режим с ниско съдържание на сол, кръвното им налягане спада. Ако продължим да ги държим на хранителен режим с ниско съдържание на сол и добавим плацебо, нищо не се случва. Ако вместо това обаче дадем сол на участниците под формата на хапче със забавено освобождаване на натрий, кръвното им налягане отново се повишава.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър