Две крайности в контрола на гнева

 

А. Катарзисът

Изпускането на парата, е най-възхваляваното средство за овладяване на гнева. Според популярната теория то „помага да се почувстваш отново добре“. „Купи си боксова круша и удряй!“. Обаче Даян Тайс открива, че разюзданият гняв е един от най-лошите начини за охлаждане на страстите: пристъпите на бяс обикновено само подхранват пламъка в емоционалния мозък и  допълнително ни ядосват. Когато участниците в експериментите разказват за случаи, в които са изкарали яда си на човека, който ги е предизвикал, се оказва, че в крайна сметка отрицателната емоция е продължила по-дълго, вместо да угасне по-бързо.

Източник: д-р Нийл Недли, „Изгубеното изкуство на мисленето“, издателство Нов живот; Даниъл Голмън „Емоционална интелигентност“.

„Проявата на гняв е по–здравословно поведение в сравнение с потискането му, но в случаите когато можем да го контролираме“ – Общински съвет по наркотични вещества Благоевград (https://neumirai.org).

 

„Отприщването на бурни емоции застрашава живота. Много хора умират при изблик на ярост или гняв“ (Уайт, Е. Ум, характер, личност. Т. 3. Нов живот, С., 2000, с. 155).

 

„Ако ти не контролираш своя гняв, той ще контролира теб“ – Стивън Кинг (американски писател).

 

Б. Потискането на гнева

Потискането на гнева прилича на тенджера под налягане без клапан за парата. Какво ще се случи след 15 минути? Бум!!! Избухва и поразява всичко наоколо.

 „Който не се гневи бързо, е по-добър от храбрия, и който владее духа си – от завоевател на град“ (Притчи 16:32).

„Националният институт за обществено здравеопазване на САЩ (…) официално заявява, че при 85% от болестите присъства емоционален елемент“ (http://www.danieltroev.com/2017/01/gnyav-i-zdrave.html).

 

Пример: Гневните изблици могат съществено да повишат риска от инфаркт, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от австралийско изследване.

За целите на настоящото изследване специалистите са анализирали данни за 313 души, получили сърдечен удар и приети в болница в Сидни. Пациентите е трябвало да отговарят на въпроси за емоционалното си състояние в 48-те часа преди инфаркта.

Гневът им е бил оценен по седемстепенна скала, варираща от „спокойствие“ до „пълна загуба на контрол, придружена от хвърляне на предмети и самонараняване“.

Специалисти от университета на Сидни са установили, че краткият изблик на силен гняв увеличава осемкратно опасността от сърдечен удар през следващите два часа.

https://www.vesti.bg/zdravoslovno/uchenite-kazvat/gnevnite-izblici-povishavat-riska-ot-infarkt-6032191

 

Следователно най-важното е да се научим да изразяваме гнева си цивилизовано.

 

Йорданка Дейчева, психолог, Клуб Психология и здраве – Плевен, psihologiaizdrave@abv.bg