ДЕПРЕСИЯ – ВТОРА ЧАСТ

Какви са причините за депресията?

В някои случаи депресията настъпва внезапно, неочаквано и без видима причина.

В други случаи има сериозна причина за това.

Хората, които преживяват наистина стресови ситуации, може да се чувстват известно време като упоени и да не могат да осъществяват в пълнота своята всекидневна работа и задължения. Те имат нужда от време, за да могат да се справят със своето нещастие. Тогава то може да бъде излекувано. През това време те нямат толкова нужда от съвети, колкото от една протегната ръка, няколко искрено проронени сълзи… с една дума – от симпатия и емпатия.. Какво друго може да се направи?

Да се разговаря с другите хора, например с добър приятел, с учител или пастор, ускорява лечебния процес. Ако депресията продължава твърде дълго…., ще е необходима професионална помощ. Какво друго допринася за депресивните състояния?

Изследванията показват, че депресивните състояния се развиват постепенно и незабележимо … поради лоши навици. Учените са установили няколко фактора, които водят или засилват чувството на безнадеждност и отчаяние.

Ето някои от тях:

Алкохолът отслабва ЦНС и подпомага депресията, както и мислите, и опитите за самоубийство.

Пушенето – проучванията показват, че за появата на депресията пушенето има подобна, ако не и по-опасна роля отколкото пиенето на алкохол.  Вероятността пушачите да получат тежка депресия е  3 пъти по-голяма.

Кофеин –  скандинавски учени направили проучване сред 143 000 души и установили едно значимо увеличаване на депресиите при жените, които пиели много кафе. Тези жени имали и големи затруднения да се справят и със стреса.

Нездравословно хранене – богати на захар сладки храни, както и много обилната храна могат да изведат от равновесие нивото на кръвната захар и да предизвикат депресивни състояния. Мозъкът получава своята енергия почти изключително  от глюкозата – една проста захар. Поради много бързата обмяна на веществата в мозъка той е зависим от ежеминутното подаване на този прост въглехидрат. И това е много лесно за разбиране, като знаем, че мозъкът има една обмяна на веществата, която превишава средно 7,5 пъти другите телесни тъкани. Въпреки че размерът  на мозъка представлява само 2 процента от размера на нашето тяло, 15–25 процента от обмяната на веществата сe падат на него.

Мозъкът, обвит от черепа, няма много място за съхраняване на хранителните вещества. Поради тази причина мозъчните клетки имат глюкоза за кратко време и то във вид на гликоген, вида, в който се складира захарта в черния дроб. Когато преди години учените откриха, че мозъкът функционира най-добре с въглехидратното „гориво“, почнаха да говорят за захарта като „храна за мозъка“. Но сега знаем, че това не е така. Нашите тела са създадени, за да се храним с плодове, зеленчуци, пълноценни зърнени храни, ядки и бобови в техния естествен, нерафиниран вид. Тези храни поддържат нивото на кръвната захар дълго време на оптимално ниво. Рафинираните захарни храни и напитки обаче навлизат в храносмилателния тракт, при което кръвната захар се повишава драматично и нашето тяло реагира така, като че ли организмът ни е получил голямо количество естествена храна.

В отговор на това панкреасът произвежда огромно количество инсулин. Повишаването на кръвната захар обаче е измамно. За разлика от естествената растителна храна, храните, богати на рафинирана захар, се абсорбират бързо и бързото повишаване на кръвната захар приключва също бързо. С инсулина все още в кръвта и липса на пристигаща рафинирана захар в храносмилателния тракт нивото на  кръвната захар се понижава. Не е необикновено нещо нивото на кръвната захар да слезе под нивото,  на което е била преди да бъде консумирана храната, съдържаща захар. А когато кръвната захар спадне достатъчно, страда предният, много важен дял на мозъка поради липса на снабдяване с „гориво“.

И за да направим нещата още по-лоши, най-обикновената реакция на това неприятно хипогликемично състояние е да се консумира още нещо сладко. Но  въпреки че това ще повиши бързо нивото на кръвната захар, изследванията показват, че на мозъка ще са  необходими , между 45 и 75 минути, и то след като кръвната захар е достигнала нормалното си ниво, за да възстанови нормалната си интелектуална функция. А предният дял на мозъка играе съществена роля при възникването на депресиите. Затова нека му предоставим най-добрата храна и най-добрите условия.

Живеене в голям град – стресовият  начин на живот, натрупването на много хора на едно място, многото шум и замърсената околна среда могат да допринесат за получаването на депресия.

Причини за депресията:

Класификация

Соматогенни                  Ендогенни                            Психогенни

Соматогенни – те причинени от различни заболявания: мозъчни тумори, енцефалити, мултиплена склероза и др. Т.е. това е една депресия, получена в резултат на друго заболяване.

Ендогенни  – при нея имаме недостиг на определени хормони – серотонин, допамин, норадреналин.

Психогенни (реактивни) – тази депресия възниква в резултат на някакво външно, травмиращо събитие: болест или смърт на близък човек, силен конфликт, развод/раздяла, обида, несправедливост. В този случай причината за депресията е външна.

Д-р Ефтим Парушев