ДИЕТИ ИЛИ РАЦИОНАЛНО ХРАНЕНЕ
Въпреки че мнозина от нас се мислят за информирани по въпросите на храненето, истината е, че не сме. Ние сме склонни да следваме различни модни диети една след друга. Възненавиждаме например наситените мазнини, маслото и въглехидратите, хвърляме се към витамин Е, калциеви добавки, аспирин или цинк и фокусираме енергията и усилията си върху някои изключително специфични компоненти на храната, считайки, че те ще ни разкрият тайните на здравето. Твърде често фантазиите надделяват над фактите. Може би си спомняте белтъчната диета, която завладя страната в края на седемдесетте години. Тя ви обещаваше да отслабнете, като замените истинската храна с протеинов шейк. За много кратко време близо шестдесет жени умряха (в САЩ) в резултат на тази диета. По-наскоро пък милиони прегърнаха диети, богати на протеини и мазнини въз основа на книги като „Новата диетична революция на д-р Аткинс”, „Протеинова сила“ и „Диетата на южния бряг”. Фактите показват, че тези модерни протеинови диети продължават да причиняват многобройни опасни здравни увреждания. Това, което не знаем, това, което не разбираме е, че начинът ни на хранене може да ни вреди. Аз се боря вече повече от две десетилетия с тази обърканост на обществото. През 1988 г. бях поканен пред Комисията по държавни дела на Сената на САЩ, председателствана от сенатор Джон Глен да изложа вижданията си за това защо е объркано обществото по отношение на диетите и храненето. Изучаването на този въпрос, както преди, така и след изявлението ми пред Комисията, ми дава основание убедено да заявя, че един от главните източници на объркването е фактът, че ние, учените, се фокусираме върху детайлите, игнорирайки по-широкия контекст. Съсредоточаваме например усилията и надеждите си върху един нутриент, бил той витамин А за превенция на рака или витамин Е за превенция на сърдечния инфаркт. Ние опростяваме прекалено много и пренебрегваме безкрайната сложност на природата. Често изучаването на някои малки биохимични съставки на храната и опита да направим генерални заключения за диетата и здравето, води до противоречиви резултати. Противоречивите резултати създават объркани учени и политици в областта на храненето и са в основата на нарастващото объркване в обществото.
,,Китайското проучване“ д-р Кембъл