ДОБРИ ОТНОШЕНИЯ – ДОБРО ЗДРАВЕ

Колкото по-добър брак и по-истински приятели имаме, толкова по-дълго ще запазим цялостното си здраве!

Учените установяват пряка връзка между лошите социални отношения и болестта на Алцхаймер и други видове деменция (т.нар. болести на старостта). Но не е достатъчно просто да бъдем сред хора. Проучванията на самотата подчертават, че човек може да се чувства самотен дори сред тълпа от хора, ако няма усещане за близост; а пък може да е дълбоко удовлетворен от само няколко близки приятели. За да има полза за здравето ни, социалната връзка трябва да бъде положителна и изпълнена с обич. При възрастни хора, които рядко контактуват с децата си и приятелите си, но възприемат тези контакти като удовлетворяващи, се наблюдават сравнително редки случаи на деменция. За разлика от тях, участниците, които докладват чести, но неприятни контакти с децата си, развиват деменция дори по-често, отколкото хората, които изобщо нямат деца.

Не е достатъчно да си женен/омъжена, трябва да имаш и добър брак

Следователно данните показват, че само социалният контакт не е достатъчен, за да пожънем полза за здравето си: най-важното е качеството на връзката. Жени с рак на гърдата, които имат добър брак, много по-рядко имат рецидив на болестта в сравнение с тези, които нямат такъв близък човек. Всъщност от всички социални връзки бракът – най-тясната междуличностна връзка за повечето хора – е също и най-силният определящ фактор за щастието и физическото и умствено здраве (Argyle 1999, 353–373; Argyle  and  Furnham  1983,  481–493), както и ЗА дълголетието (Tucker, Friedman, Wingard, and Schwartz 1996, 100). Колкото по-задушевна е връзката, толкова по-мощна подкрепа осигурява.

Един интересен аспект: ПОЛ и социални връзки

Едно скорошно проучване показва, че жените изглежда имат по-голяма полза от социалните връзки, отколкото мъжете, особено от любяща и емоционална връзка (Lyyra and Heikkinen 2006, S150; Taylor and Gonzaga 2007, 454–473). Тейлър твърди, че „мъжете в стресова ситуация са по-склонни да „се бият или бягат“, докато жените по-вероятно ще „се грижат и завързват приятелства“. Докато мъжете се сближават чрез взаимоотношения, които включват сравнение, конкуренция и сила, жените са по-склонни да се сближават чрез взаимоотношения, които включват емпатия, близост и съседство“ (Lee and Robbins 2000, 484–491).

ЩАСТИЕТО ЗАВИСИ НЕ ОТ ТОВА, КОЕТО ИМАМ, НО ОТ ТОВА ДАЛИ ПОЛУЧАВАМ И РАЗДАВАМ ЛЮБОВ!

 Хората с добри социални връзки докладват ниво на щастие над средното (Diener and Seligman 2004, 1–31; Myers 2000, 63; Putnam 2001, 541), по-ниски нива на депресия и тревожност и по-висока устойчивост към стресиращи житейски събития.

 

 

А щастието на свой ред подобрява шансовете ни за успех в много области:

Интелектуалната сфера – творчество и гъвкаво мислене;

Физическата сфера – по-добро здраве и координация;

Психологическата сфера – издръжливост и оптимизъм (Fredrickson 1998, 312, 2001, 220).

Обратното също е вярно: липсата на добри и утвърждаващи социални връзки се свързва с:

  • Враждебност
  • Социална тревожност
  • Ревност
  • Слабо междуличностно доверие
  • Ниско самоуважение
  • Малка способност за социализация

А още по-лошото е, че такива личности, въпреки огромната им нужда от принадлежност, са по-склонни да избягват общуването с хората, което задълбочава още повече усещането за самота и отчуждение.

Един интересен факт за размисъл: Според анкета на Галъп, обхванала 150 000 души, 7 от десетте страни с най-щастливи хора са латиноамерикански. Мнозина от тях живеят бедно според традиционните стандарти, но са щастливи, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от Dnes.bg.

Източник: http://ccare.stanford.edu/article/social-connection-and-compassion-important-predictors-of-health-and-well-being/

Превод: Йорданка Дейчева