ДОКТОР АНГЕЛОВА ЗА МЕСОТО И МЛЯКОТО

Установено е, че редовното хранене с месо води до всички значими дегенеративни заболявания, сърдечносъдови, ракови, диабет тип 2, както и до възпалителните болести на стомаха и червата. Месото няма целулоза, няма витамин С и затова понякога престоява в дебелото черво по 3-4 дни, като служи за храна на гнилостните бактерии и на паразитите. Освен това месото води до висока киселинност на кръвта, а от киселата кръв се развиват много възпалителни, автоимунни и ракови заболявания, както и алергии. В месото се съдържат доста наситени мазнини и холестерол, чиито плаки запушват нашите артерии. Когато са засегнати мозъкът и сърцето, това води до инсулт и инфаркт. За съжаление, България, която е била страна на дълголетници, през последните 60 години с промяната на хранителните навици, с обездвижването, се е превърнала в страна с най-болното население в Европа. Българите сме на първо място по смъртност от инфаркти и инсулти.

При млечните храни има един сериозен проблем. Казеинът на млякото действа като силен алерген за организма и често предизвиква бронхиална астма, астматичен бронхит, сенна хрема и много други алергични заболявания. Освен това млечните продукти, особено сиренето и кашкавалът, водят до отделяне на слуз от стомашната и от чревната лигавица и служат за храна на гнилостните бактерии и на паразитите. По този начин по-бързо се развиват възпалителните заболявания. При сиренето и кашкавала има процес на зреене, на ферментация, от която се образуват трупни отрови.

Още Хипократ – бащата на медицината, е писал, че те причиняват много ставни заболявания като ревматоиден артрит, шипове. Тези млечни храни съдействат за образуването на склеротичните плаки по кръвоносните съдове и водят до повишена киселинност на кръвта. При което калцият, който внасят в организма, не е достатъчен за неутрализирането на тази киселинност. Налага се да се извлича още калций от зъбите и костите, в резултат на което намалената костна плътност (остеопороза) се задълбочава. Ние си мислим, че като ядем тези продукти, внасяме повече калций в костите. А всъщност ускоряваме неговото извличане от тях. Най-добрият източник на калций са зеленолистните зеленчуци. Те имат повече калций от сиренето и кашкавала, но и много магнезий, който съдейства за усвояването на калция. Млечните продукти нямат магнезий, а фосфор, който затруднява усвояването на калция. Оказва се, че се усвояват едва 11%  от калция, който внасят млечните продукти в нас. Докато зеленолистните зеленчуци имат алкална реакция и количеството калций в кръвта директно отива в зъбите и в костите.

Д-р Дарина Ангелова (завършила медицина в Пловдив през 1979 г. В последните 15 години работи основно като диетолог. В клничната диетология се е обучавала при свои колеги от Университетската болница “Лома Линда” в Калифорния. Осем години е диетолог в пловдивската клиника “Медикус Алфа”, след което завежда център “Здраве” в Пловдив, а в момента практикува в свой частен кабинет и пътува из страната, за да изнася лекции на тема здравословен начин на живот по системата “Ново начало”).

P.S.  При хранителен режим, изключващ всички животински продукти, трябва да се правят периодични изследвания за нивото на вит. В12 и вит D и да се комбинират бобови и зърнени храни, с добавка и на малки количества ядки, за да се приемат пълноценни белтъчини. Промени и в храненето, особено при заболяване, трябва да се съгласуват с лекуващия лекар.