ДОСТЪП ДО НЕБЕСНОТО СВЕТИЛИЩЕ

 

Евреи 4:14-16

 

Вярващите имат достъп до небесното светилище, до самия Божи престол. Ние можем да се приближим до Бог, тъй като Христовата кръв и Неговото застъпничество за нас като наш Първосвещеник са „заплатили нашия вход”.  Стиховете ни уверяват, че душите ни имат здрава котва – Исус Христос – Който е в присъствието на самия Бог (Евреи 4:14-16; 6:19,20). Сигурността за нас е, че  Той е спечелил пълен достъп до Бог, след като е помазан за небесен Първосвещеник (Евреи 6:20). С помазването Си Христос сяда на небесния престол – нещо, което изявява Неговия царски статут (Откровение 3:21).

Добрата новина е в това, че нашият Представител се намира в  присъствието на Бог – Отец. в За нас се застъпва не някакъв земен свещеник – грешник като нас самите. Нашият Първосвещеник е нещо много по – добро. Нищо не разделя Отец и Сина. Тъй като Христос е съвършен и безгрешен, няма нужда от завеса, която да предпазва Божията святост от Исус – нашия първосвещеник (Евреи 10:20).

Какво представлява застъпничеството? Това е златната верига, която свързва ограничения човек с престола на безграничния Бог. Човекът, за чието спасение Христос е умрял, издига молбите си към Божия престол и те са представяни пред Бога от Исус, Който го е откупил със собствената Си кръв. Нашият велик Първосвещеник полага Своята праведност на страната на искрения молител и молитвите на Христос се смесват с тези на човека.