Няколко човека са се наговорили да създадат дружество със странното название „Пакост”. За естеството на неговата дейност можем да разберем най-добре от следната илюстрация:

Четирима от групата се наговарят да напакостят на техен познат, който ще наречем условно Иван. Среща го първият и му казва: „Иване, какво ти е? Не ми изглеждаш добре!” Иван го уверява, че всичко е наред и се чувства отлично. Среща го обаче по-нататък вторият и му казва подобни думи: „Защо не отидеш на лекар, видът ти говори, че не си добре!” Този път Иван е смутен, но се успокоява с мисълта, че нещо във външния му вид е подвело неговите съграждани. Но ето, че трети и четвърти човек му казват същото и той вече истински разтревожен и объркан се прибира в къщи. Започва да се оглежда, мери си температурата, пие лекарства. От напрежение и внушение той се разболява тежко.

Този разказ може да изглежда наивен. Но в духовната сфера има една мрачна и зложелателна личност, която използвайки всички духовни сили на тъмнината, всячески се стреми да внушава зло, да разколебава, да събаря, да унищожава. Дяволът и неговите ангели непрестанно атакуват, било с хитростта на змията(II Коринтяни 11:3), било с яростта на рикаещия лъв (I Петър 5:8). Но нека не бъдем толкова наивни като посочения по-горе герой. „Съпротивете се на дявола и той ще бяга от вас” (Яков 4:7).

„Противникът ви дяволът като рикаещ лъв обикаля, търсейки кого да погълне.“  I Петър 5:8

 

НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ ДЯВОЛА – ТОЙ Е УБИЕЦ. НО НЕ ГО И НАДЦЕНЯВАЙТЕ – ТОЙ Е ПОБЕДЕН И ОСЪДЕН УБИЕЦ.