ЕДИНСТВО ВЪВ ВЯРАТА

 

Apиcтидec, апологет на християнската вяра от втори век, написал следното на римския император Адриан относно вярващите по негово време:

„Те се обичат един друг. Никога не пропускат да помогнат на вдовиците. Спасяват сираците от тези, които биха им навредили. Ако имат нещо, дават го с удоволствие на този, който няма нищо. Ако видят непознат, канят го у дома и са щастливи, сякаш той им е истински брат. Те не се смятат за братя в общоприетия смисъл, но братя чрез Духа, в Бога.”

Като човешки същества, всички ние принадлежим на едно и също семейство. Макар че сме разделени от много видове бариери и различия, „под кожата” всички ние сме едни и същи (Деяния 17:26)

Следователно като вярващи в Исус Христос, независимо какви са нашите различия – деноминации, предпочитания, начин на поклонение – ние сме едно духовно тяло, което има един небесен Баща (Ефесяни 4:4-6). Примерът на нашите духовни предци може да бъде назидателно предизвикателство за нас като ученици на Исус през 21 век.

Нека да правим всичко възможно, за да покажем нашето единство в Христос. Единството, което е независимо от нашите различия, е най-резултатното свидетелство в този изпълнен с грях свят.

 

„Направил е [Бог] от една кръв всички човешки народи дa живеят по цялото лице на земята.“  Деяния 17:26

 

ЕДИНСТВОТО МЕЖДУ ХРИСТИЯНИТЕ ПРОИЗТИЧА ОТ ТЯХНОТО ЕДИНСТВО С ХРИСТОС.