ЕЛИМИНИРАНИ ХРАНИ ПРИ ГЛАВОБОЛИЕ
Храни с повишено съдържание на тирамин и други амини:
Ферментирали (неузрели) сирена
Шоколад, поради високото съдържание на фенилетиламин
Пушени меса (салами, бекони, шунка…)
Пилешки черен дроб
Херинга
Хайвер
Черупкови (стриди, раци, миди…)
Ориенталската кухня със силни подправки: консервирани супи, задушени ястия със сосове, деликатесни меса, поради съдържанието на мононатриев глутамат.
Рафинирани въглехидратни храни (бяла захар, бяло брашно…) Консумирането им благоприятства спадането на кръвната захар след ядене (следобедна хипогликемия), което се наблюдава при настъпването на мигрена.
Алкохолните напитки трябва да бъдат елиминирани: червеното вино, поради съдържанието на тирамин и танини; бирата, защото съдържа тирамин; джин; уиски; дестилирани ликьори…
Всички стимулиращи напитки ( кафе, зелен и черен чай…), както и колла, поради съдържанието на кофеин.
,,Главоболието – научни и природни средства за лечение“ Издателство ,,Нов живот“
P.S. Лечение с промяна на храненето, начина на живот и природни средства се провежда задължително под наблюдение на личния лекар или лекар – специалист в съответната област.