ЕМИГРАНТА ОТ ЯПОНИЯ

Едно семейство, емигранти от Япония се установили близо до Сан Франциско. Те имали бизнес с рози, които отглеждали, и които карали в града три пъти в седмицата. Техни съседи били друго семейство, американски граждани, но родом от Швейцария, които също продавали рози. И двете семейства били известни, тъй като техните рози били познати на пазара като дълго издържащи във ваза. От почти четири десетилетия двете семейства били съседи, вече синовете се грижели за бизнеса, когато на 7 декември 1941г., Япония атакувала Пърл Харбър.

Въпреки че останалата част от семейството били американци, бащата на японското семейство не бил получил гражданство. Въпреки бъркотията и въпросите около концентрационния лагер, неговия съсед дал да се разбере, че ако е необходимо той би се грижил за оранжерията на своя приятел. Това било нещо, което всяко от семействата били научили в църквата: Обичай твоя съсед като себе си. „Ти щеше да направиш същото за нас” -казал той на своя японски приятел.

Не минало много време и японското семейство било откарано до една неплодородна земя в Гренада, Колорадо. Концентрационния лагер се състоял от бараки с покрив от талашит и заобиколен от бодлива тел и въоръжена охрана.

Изминала една година. После две. После три. Докато японските съседи били в изгнание, техните приятели се грижели за градината, децата преди училище и в неделите, а бащата работел често по 16 – 17 часа на ден. И тогава един ден, когато войната в Европа свършила, японското семейство пакетирало нещата си и се качило на влака. Те си отивали в къщи. Какво ли щяха да намерят? Семейството било посрещнато на гарата от техните съседи и когато стигнали до дома си онемело от възхищение. Там била оранжерията непокътната, почистена и светеща на слънчевата светлина – спретната, просперираща и в добро състояние. Същото било и с банковата книжка предадена на японския татко.

Къщата също била толкова чиста и приветстваща колкото оранжерията. А в трапезарията имало една перфектна розова пъпка, която щяла да се разлисти всеки момент – дар от един съсед за друг.