Емоционална банкова сметка

Здравейте, това е седмото видео от семинара „Щастливи заедно“, в който разглеждам принципите за дълготраен и щастлив брачен живот. Аз съм Йорданка Дейчева, психолог и днес ще ви предложа няколко съвета за добър брак от Уили и Илейн Оливър, семейни съветници.

Съвет №1: Внасяйте повече в семейната емоционална банкова сметка

Райският план за брака се изпълнява по-лесно, когато брачните двойки използват една идея, наречена емоционална банкова сметка. Тя прилича на всяка друга банкова сметка. Можете да теглите от нея само когато в нея има пари. А всички знаем какво става, когато теглим от сметката повече, отколкото внасяме. Оказва се, че не ни достигат средства, когато напишем чек.
Същото важи и за вашата брачна връзка. Ако всичко, което правите в брака, е да вземате, вземате, вземате, без първо да допринасяте за благосъстоянието на партньора си, не можете да очаквате да получите нещо от брачната си връзка. Когато се отнасяте добре с партньора/партньорката си, вие правите вноски в неговата/нейната емоционална банкова сметка. Колкото повече емоционални вложения правите, толкова по-богата ще бъде връзката ви. Обратното – да се опитвате да получавате повече, отколкото да давате – това води до банкрут на връзката.

Е, как се справяте с депозитите в емоционалната банкова сметка на партньора/партньорката си? Проявявате ли доброта, търпение, подкрепа, насърчение и прошка редовно? Или сте цинични, нетърпеливи, критични, изискващи, трудни и дразнещи?
Независимо колко трудна е била вашата брачна връзка, можете да промените всичко, ако решите да започнете да правите нещата по различен начин. Вместо да гледате какво можете да получите от брака си, започнете да мислите за това какво можете да дадете. След това наблюдавайте как расте емоционалната банкова сметка на партньора/партньорката ви, докато връзката ви се препълни с валутата на доброжелател-ството един към друг.

Йорданка Дейчева, психолог, ydeicheva@facebible.bg