ЕМОЦИОНАЛНА БАНКОВА СМЕТКА

Влагай усилия в брака си, за да върви напред

Райският план за брака се изпълнява по-лесно, когато брачните двойки използват една идея, наречена емоционална банкова сметка. Тя прилича на всяка друга банкова сметка. Можете да теглите от нея само когато в нея има пари. А всички знаем какво става, когато теглим от сметката повече, отколкото внасяме. Оказва се, че не ни достигат средства, когато напишем чек.

Същото важи и за вашата брачна връзка. Ако всичко, което правите в брака, е да вземате, вземате, вземате, без първо да допринасяте за благосъстоянието на партньора си, не можете да очаквате да получите нещо от брачната си връзка. Когато сте добри с партньора/партньорката си, вие правите вноски в неговата/нейната емоционална банкова сметка. Колкото повече емоционални вложения правите, толкова по-богата ще бъде връзката ви. Обратното – да се опитвате да получавате повече, отколкото да давате – води до банкрут на връзката.

Е, как се справяте с депозитите в емоционалната банкова сметка на партньора/партньорката си? Проявявате ли доброта, търпение, подкрепа, насърчение и прошка редовно? Или сте цинични, нетърпеливи, критични, изискващи, трудни и дразнещи?

Независимо колко трудна е била вашата брачна връзка, можете да промените всичко, ако решите да започнете да правите нещата по различен начин. Вместо да гледате какво можете да получите от брака си, започнете да мислите за това какво можете да дадете. След това наблюдавайте как расте емоционалната банкова сметка на партньора/партньорката ви, докато връзката ви се препълни с валутата на доброжелателството един към друг.

СИЛАТА НА ДУМИТЕ

Престанете да наричате брака си неработещ!

Човешкият мозък е така устроен, че да вярва на това, което му казваме. Ако продължавате да повтаряте, че бракът ви не работи, ще започнете да го вярвате.

Казваме на хората да се запитат: „Бракът ми добър ли е с някои проблемни моменти, или е лош, с някои добри моменти?“ Също като в поговорката: „Чашата наполовина пълна ли е или е наполовина празна?“

Двойките, които са готови да търсят доброто в брака си и в партньора си, ще могат по-лесно да разрешават конфликтите и да имат по-удовлетворяващ брак. Затова започнете да казвате на себе си, че имате добър брак, и скоро вие и партньорът ви ще започнете да го вярвате.

Истината е, че всеки брак може да преживее обрат, ако двойката вярва в това и е готова да отдаде силите си, за да направи брака си по-силен. Божието слово е вярно, когато заявява: „Ако можеш да повярваш! Всичко е възможно за този, който вярва“ (Марк 9:23).

ДОБРОТО ОБЩУВАНЕ НЕ ИДВА ОТ САМО СЕБЕ СИ

Трябва да се учим как да общуваме

Това може да ни изглежда очевидно и инстинктивно. Но истината е, че изобщо не ни е вродено, нито пък е лесно. Макар че от раждането всички се учим да общуваме, повечето от нас са си изградили дефектни и неправилни начини на общуване. Учим се на това в семействата си и внасяме тези модели – добри или лоши – в брака си.

Освен това, ако нещо е действало успешно в нашите домове  и с нашите приятели, може да не подейства така в брака или с партньора. Всеки един трябва да е готов да се нагажда в социално и комуникативно отношение, за да подобрява качеството на връзката. Повечето спорове в брака идват от желанието на всеки да убеди другия, а никой не спира, за да изслуша нуждите, желанията и проблемите на партньора.

Голяма част от проблемите в брака не са истински проблеми. Много въпроси могат да се разрешат, ако отделите време да се изслушвате и да се стремите към искрено разбиране. Връщаме се към мъдростта в Яков 1:19 за това да бъдем бързи в слушането, бавни да говорим и бавни в гнева.

„Нека всеки човек бъде бърз да слуша, бавен да говори и бавен да се гневи“ (Яков 1:19).

Разберете какво обича съпругът/съпругата ви и го правете постоянно!

Разберете какво не обича и престанете да го правите!

Преди брака двойките полагат големи усилия да се представят по най-добрия начин – да бъдат най-добър приятел и най-добра приятелка. Те се надпреварват да откриват какво харесва другия, за да го обсипват със сърдечните му желания.

След сватбата и медения месец обаче приемат, че вече няма нужда да правят специални неща един за друг. Разбира се, тази промяна кара партньора да се чувства като даденост. Именно затова чуваме хората да казват, че са се оженили за неправилния човек. Всъщност не че са се оженили за неправилния човек. Просто всеки от двамата е спрял да бъде правилният човек. И за да влошат още повече нещата, те започват да се дразнят един друг, като правят точно това, което не харесва партньорът.

Ако брачните двойки използваха златното правило от Матей 7:12: „И така, всяко нещо, което желаете да правят човеците на вас, така и вие правете на тях“, те буквално щяха да наблюдават как бракът им разцъфва и израства експоненциално.

ПРОШКАТА

В брака – най-близката връзка – двойките понякога ще си причиняват болка. Затова трябва да се научат да си прощават един на друг. Случва се единият да наскърби другия без да иска. Има моменти, когато хората си казват обидни и неприятни неща, за да си отмъстят за болката, която изпитват. Някои обиди лесно се забравят, други – малко по-трудно, а някои оставят дълбоки и дълготрайни белези.

Да простиш на човек, който те е наранил, е най-трудната част от любовта, обаче не можеш наистина да обичаш, ако не го направиш.

Прошката не е да се превръщаш в изтривалка, която да тъпчат, да освобождаваш другите от отговорност или просто да забравяш.

Обаче тя всъщност помага да започне лечението на раните и освобождаването от нуждата да наказваш другия.

Тя също ви подтиква да вървите към възстановяване на разлома във връзката.

А чрез Божията сила ще можете да дарите прошка на партньора си. Римляни 5:8 разкрива: „Но Бог показва Своята любов към нас в това, че когато още бяхме грешници, Христос умря за нас“.

Да се смеем заедно

Старата поговорка „Смехът е добро лекарство“ е все още актуална и днес. Всъщност медицинските проучвания потвърждават, че смехът има физиологично и неврологично благотворно влияние. Той понижава стреса, стимулира имунната система, понижава кръвното налягане, свързва двойките и запазва свежестта на връзката.

Казваме на двойките да намират неща, за които да се смеят, и да престанат да се притесняват за маловажни неща. Отново повтаряме, че много от проблемите в брака се дължат просто личностни особености. Въпреки това двамата могат да се научат да се смеят на неумишлените неразбирателства.

Притчи 17:22 подчертава: „Веселото сърце е благотворно лекарство, а унилият дух изсушава костите“.

Уили и Илейн Оливър, семейни съветници

Превод: Йорданка Дейчева, ydeicheva@facebible.bg