ЕПОХАЛНО ОТКРИТИЕ

През 2016 година японският изследовател на автофагията (,,самоизяждане“) Йошинори Осуми получава Нобеловата награда за медицина, за откритието, че в клетките ни съществува програма за рециклиране, чрез която старите и повредени протеини до най-малките структури  се преформатират и  се получат нови комплекси. Извършва се разграждане, последвано от ново използване на повредените протеини и ДНК. След дългогодишни експерименти той доказва, че клетката разпознава, когато части от нея вече не функционират и с помощта на ензимите на лизозомите ги раздробява. Този процес се извършва във времето, когато клетките не са заети с храносмилане и стоят под лек стрес, в резултат на глада. Тогава те използват енергията изключително за  унищожаване на старите и изграждане на нови молекули.

Друг експерт в областта на автофагията, Франк Мадео от Университета в Грац открива, че рециклирането се осъществява най-вече, когато тялото не отделя инсулин. Хормонът на панкреаса, който се отделя след всяко хранен, пречи на осъществяването на автофагията. За да се стимулира автофагията е необходимо да се осигурят на тялото 16-18 часа без прием на храна. Тя се задейства в последните 3-4 часа от времето без храна.

Нейното положително действие може да се осъществи, когато няколко пъти в седмицата не се приема храна в разстояние на 16-18 часа. Тези няколко дни може да се пропуснат закуските, или още по-добре вечерите. Особено важно е да не се приема безконтролно храна през целия ден. Редовното двукратно хранене през деня с осигуряване на 16-18 часов интервал на почивка, може да направи още по-ефективен този процес. Някои автори препоръчват 24 часов интервал без храна един път седмично, но този начин би следвало да се обсъди с лекар, особено ако е налице някакво заболяване, или се приемат медикаменти.

Да дадем възможност на тялото си за разграждане и  обновяване на повредените протеини и ДНК е изключително ефективен начин да предотвратим преждевременното остаряване и появата на много заболявания!

Д-р Веска Войчева