ЕФЕКТ НА ПРЕПЪЛВАНЕТО

Наличието на излишни мазнини по тялото е рисков фактор номер едно за диабет тип 2; до 90 процента от онези, които развиват заболяването, са с наднормено тегло. А каква е връзката? Отчасти явление, известно като ефект на препълването.

Интересно е, че броят на отделните мастни клетки в организма ви не се променя много в зряла възраст, независимо с колко килограма напълнявате или отслабвате. Те просто се раздуват от мазнините, когато тялото напълнява, затова, когато коремът ви стане по-голям, в организма ви не се образуват непременно нови мастни клетки, а просто тъпчете с мазнини съществуващите такива. При хора с наднормено тегло и затлъстяване тези клетки могат да се раздуят толкова, че в действителност да изсипят част от мазнините обратно в кръвта, потенциално причинявайки ,,заглушаване” на инсулиновите сигнали, което човек би изпитал при консумирането на мазна храна.

Затлъстяването на човек може да се отрази сякаш по цял ден се тъпче с бекон и масло, дори ако в действителност се храни здравословно. Това е така, защото организмът на затлъстелия човек може непрекъснато да изсипва мазнини в кръвта, независимо какво влиза в устата му. Без значение от източника на мазнини в кръвта ви, с повишаване на техните нива, вашата способност да изчиствате захарта от кръвта намалява поради инсулинова резистентност – причината за диабет тип 2.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.