ЖИВОТИНСКИТЕ ПРОТЕИНИ НАТОВАРВАТ БЪБРЕЦИТЕ

Това е така, защото животинските протеини имат по-високи нива на съдържащи сяра аминокиселини като метионин, които произвеждат сярна киселина при метаболизирането им в организма. Плодовете и зеленчуците, от друга страна, по принцип образуват основи, което помага за неутрализиране на киселините в бъбреците.

Киселинният товар от храната се определя от баланса на образуващите киселини храни (като меса, яйца и сирене) и образуващите основи храни (като плодове и зеленчуци). Анализ от 2014 г. на хранителните режими и бъбречната функция на повече от дванайсет хиляди американци в цялата страна установява, че по-високият киселинен товар е свързан със значително по-висок риск от изпускане на протеини в урината, индикатор за увреждане на бъбреците.

Счита се, че образуващите киселини хранителни режими влияят на бъбреците чрез тубуларна токсичност, увреждане на малките, нежни, произвеждащи урина тръбички в бъбреците. За да смекчат въздействието на излишната киселина, образувана в резултат на хранителния ви режим, бъбреците произвеждат амоняк, който е основа и може да неутрализира част от тази киселина. Противодействието на киселината е полезно в краткосрочен план, но в дългосрочен план всичкият този излишен амоняк в бъбреците може да има токсичен ефект.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.