ЗАПЛАХА ЗА ВЕГАНИТЕ
Все повече хора предприемат хранителен режим базиран изцяло на растителни храни, но не са малко тези, които не получават очакваните резултати, а понякога и увреждат сериозно здравето си. Не можем да живеем без пълноценни белтъчини в храната си.
Пълноценните белтъчини включват в състава си всички незаменими аминокиселини, които не можем да синтезираме и трябва да получим от храната. Пълноценни са белтъчините на храните с животински произход. Можем да ги получим и от растителни храни, но се изисква умение при подбора и съчетаването им. Без правилното им използване здравето може да бъде сериозно застрашено. Първо трябва да се обмисли могат ли липсващите продукти да се заместят по правилен начин и с подходящите храни и едва тогава да се предприемат стъпки към промяна на храненето. Не на последно място, особено ако са налице заболявания, трябва да се направи консулт с лекар. В ,,Диета и храна“ от Елън уайт се предупреждава за опасност от увреждане дори до смърт: ,, Ще дойде време, когато може би ще трябва да изоставим някои от използваните сега храни, например мляко, сметана и яйца; но вестта ми е да не си навличате предварително време на скръб и така да се увредите до смърт. Чакайте, докато Господ приготви пътя пред вас. Реформите, доведени до най-големи крайности, може да са подходящи за известна категория хора, в състояние да си доставят всичко необходимо, за да заместят продуктите, от които са се отказали. Но тези хора са малцинство в сравнение с другите, за които подобни изпитания изглеждат ненужни. Искам да кажа, че Бог ще разкрие времето, когато употребата на мляко, сметана, масло и яйца стане несигурна. Не бива да се поддържат никакви крайности в здравната реформа. Въпросът за употребата на мляко, масло и яйца ще се разреши от само себе си.“
Да, днес животните се отглеждат често при влошени условия. При преработката на месото, млякото и храните, съдържащи яйца, се влагат суровини, които не винаги са полезни, холестеролът и наситените мазнини са неизбежни, но промяната е ,,подходяща за категория хора в състояние да си доставят всичко необходимо, за да заместят продуктите, от които са се отказали“.
Някои решават, че щом са премахнали от храната си животинските продукти, вече могат да бъдат спокойни за здравето си. Но хранете се ден след ден с тестени изделия, ориз, картофи, сладкиши и други подобни, и резултатът ще е катастрофален. Всеки ден трябва да се включват в менюто освен плодове и зеленчуци и бобови (боб, леща, нахут, грах, соя, фъстъци), пълнозърнести (пълнозърнест хляб, елда, просо, царевица, ориз, овесени ядки), ядки (орехи, бадеми, лешници и др) и семена ( слънчогледово, тиквено, ленено, сусамово и др). Комбинирането на зърнени с бобови осигурява всички незаменими аминокиселини, а добавката на ядки и семена обогатява допълнително белтъчното съдържание на храната.
Пълноценното хранене е един от основните фактори за здраве и пълноценен живот , но то е и наука, която трябва да бъде внимателно изучавана.
Д-р Веска Войчева