ЗАТВОРЕТЕ ЩОРИТЕ

Затворете щорите, дръпнете завесите и изключете всички светлини преди лягане. Излагането на дори умерено околно осветление по време на нощен сън, в сравнение със спането в слабо осветена стая, уврежда сърдечно-съдовата ви функция по време на сън и повишава инсулиновата ви резистентност на следващата сутрин, съобщава ново проучване на Northwestern Medicine.

„Резултатите от това проучване показват, че само една нощ излагане на умерено осветление в стаята по време на сън може да наруши глюкозата и сърдечно-съдовата регулация, които са рискови фактори за сърдечни заболявания, диабет и метаболитен синдром“, казва старши авторът на изследването д-р Филис Зи от Медицинския факултет на Северозападния университет във Файнберг, Чикаго. „Важно е хората да избягват или да намалят до минимум количеството излагане на светлина по време на сън.“

Вече има доказателства, че излагането на светлина през деня увеличава сърдечния ритъм чрез активиране на симпатиковата нервна система, което тласка сърцето ви на по-висока скорост и повишава бдителността, за да посрещнете предизвикателствата на деня.

„Нашите резултати показват, че подобен ефект е налице и при излагане на светлина по време на нощен сън“, заязява Зи.

Сърдечната честота се увеличава в светла стая и тялото не може да почива правилно

„Показахме, че сърдечният ви ритъм се увеличава, когато спите в умерено осветена стая“, казва д-р Даниела Грималди, съавтор и асистент по неврология в Северозападния университет. „Въпреки че спите, вашата вегетативна нервна система се активира. Това е лошо. Обикновено сърдечната честота заедно с други сърдечно-съдови параметри е по-ниска през нощта и по-висока през деня.“

Има симпатикова и парасимпатикова нервни системи, които регулират нашата физиология през деня и нощта. Симпатикът поема отговорността за това през деня, а парасимпатиковият трябва да го прави през нощта, когато предава възстановяването на цялото тяло.

Как нощната светлина по време на сън може да доведе до диабет и затлъстяване

Изследователите установиха, че се появява инсулинова резистентност на сутринта, след като хората спят в светла стая. Инсулинова резистентност е тогава, когато клетките в мускулите, мазнините и черния дроб не реагират добре на инсулин и не могат да използват глюкозата от кръвта ви за енергия. За да компенсира това, вашият панкреас произвежда повече инсулин. С течение на времето кръвната ви захар се повишава.

По-ранно проучване, публикувано в JAMA Internal Medicine, разглежда голяма популация от здрави хора, които са били изложени на светлина по време на сън. Те бяха с повече наднормено тегло и затлъстяване, съобщава Зи.

„Сега показваме механизъм, който може да е основен, за да обясни защо това се случва“, казва още Зи. „Ние показваме, че влияе върху способността ви да регулирате глюкозата.“

Участниците в проучването не са били наясно с биологичните промени в телата си през нощта.

„Но мозъкът го усеща“, обяснява Грималди. „Той действа като мозъка на някой, чийто сън е лек и фрагментиран. Физиологията на съня не си почива по начина, по който се предполага.“

Излагането на изкуствена светлина през нощта по време на сън е често срещано явление или от вътрешни светлинни устройства, или от източници извън дома, особено в големи градски райони. Значителна част от хората (до 40%) спят с включена нощна лампа или с включена светлина в спалнята и/или държат телевизора включен.

Светлината и нейната връзка със здравето са с две остриета

„В допълнение към съня, храненето и упражненията, излагането на светлина през деня е важен фактор за здравето, но през нощта ние показваме, че дори скромният интензитет на светлината може да влоши показателите за здравето на сърцето и ендокринната система“, казва Зи.

Проучването тества ефекта от спане със 100 лукса (умерена светлина) в сравнение с 3 лукса (слаба светлина) при участниците за една нощ. Изследователите са открили, че умереното излагане на светлина кара тялото да премине в състояние на по-висока готовност. В това състояние сърдечната честота се увеличава, както и силата, с която сърцето се свива, и скоростта на отвеждане на кръвта към кръвоносните съдове за кислороден кръвен поток.

„Тези открития са важни особено за хората, които живеят в модерни общества, където излагането на вътрешна и външна нощна светлина е все по-широко разпространено“, казва Зи.

Най-добрите съвети за намаляване на светлината по време на сън

(1) Не включвайте осветлението. Ако трябва да оставите включена някаква светлина най-добре е тя да е слаба светлина и да е по-близо до пода.

(2) Цветът е важен. Кехлибарена или червена/оранжева светлина са по-малко стимулиращи за мозъка. Не използвайте бяла или синя светлина и я дръжте далеч от спящия.

(3) Плътните щори или маските за очи са подходящи, ако не можете да контролирате външната светлина. Преместете леглото си, така че външната светлина да не огрява лицето ви.

 

Сп. ,,Българска наука“ 06.05.2022г.

Източник: ScienceDaily