ЗАЩИТАТА В ТЕБДВИЖЕНИЕТО

Капризите на времето все по-често ни подлагат на изпитание. Рязко променящи се температури, бури, поройни валежи, за съжаление и щети, които довеждат потърпевшите до сериозен стрес, който от своя страна предизвиква отделянето на субстанции увреждащи сериозно здравето. Безсилни ли сме пред тези и много други предизвикателства, имаме ли някаква защита? Да, имаме защита и тя е нашата имунна система.

Имунната система е съвкупност от голям брой жлези, органи и произвежданите от тях клетки и белтъци. Основната им функция е разпознаването и неутрализирането на всички чужди за организма вещества (антигени), които могат да представляват заплаха за организма. С други думи казано, имунната защита действа на принципа предпазване на „своето” и унищожаване на „чуждото”. В имунната система участват тимусната жлеза, далакът, костният мозък, лимфните възли, а също и клетките непосредствени участници в имунната защита – макрофагите, В- и Т-лимфоцитите, фагоцитите и други, както и антитела с белтъчна основа – имуноглобулини, цитокини, лимфокини и други. Когато организмът на здрав човек е нападнат от чужди тела целта на белите кръвни телца е да ги неутрализират. Най-активни в това отношение са В- и Т-лимфоцитите, които произвеждат имуноглобулините.

По сложност имунната ни система може да се сравни с нервната система, с която тя е в тясна взаимовръзка. Имунната система не само произвежда антитела срещу различните болестотворни микроорганизми, но и може да запамети как се произвеждат тези антитела години наред т.е. създава имунитет срещу тях. Имунната система осъществява  регулация на имунния отговор до оптимално за организма ниво. Но различни фактори могат както да отслабят, така и да засилят имунната система.

СПОРТНИ ЗАНИМАНИЯ

Счита се, че спортните занимания повишават имунните сили на организма чрез подобряване на метаболизма и ускореното изхвърляне на токсини. Но това е вярно само при две условия. Първо, заниманията да са редовни, тъй като епизодичните спортни изяви по-скоро стресират прекалено организма, което води до спад в имунната защита. Второ, тренировките трябва да са с умерено натоварване, без претрениране и да са подкрепени с адекватно възстановяване (хранене, сън, почивка). Всъщност, претренирането е един от най-големите врагове на имунната система, но дори и правилно дозирани физичеки натоварвания водят до временен спад в имунната защита в часовете след тренировката.

При физическо натоварване се увеличава секрецията на стресовите хормони – адреналин и кортизол, като тяхното ниво е правопропорционално на интензивността и продължителността на тренировката. Кортизолът подтиска имунната система чрез намаляване на размножаването на някои бели кръвни клетки. Ключов е моментът след тренировката, когато концентрацията на стресови хормони е в своя пик на фона на енергийно изтощение.

Умерените упражнения обаче неутрализират вредното въздействие на стреса като подпомагат освобождаването на т.н. ендорфини. Това са естествени химични вещества, които ни помагат да се чувстваме добре.

Д-р Веска Войчева