ЗАЩИТАТА В ТЕБХРАНЕНЕ

Разнообразното и пълноценно хранене е в основата на изграждането и поддържането на силна имунна система. Храната трябва да осигурява всички необходими макро- и микроелементи.

На първо място ви трябват достатъчно пълноценни белтъчини, без разбира се да прекаляваме с тях. Недостигът им, както и общото недохранване са основната причина за отслабена имунна система. Аминокиселините, от които са изградени белтъчините взимат пряко участие в синтеза на имуноглобулините, които атакуват микробите и вирусите.

Храната трябва да е достатъчно балансирана, за да осигурява дневните ни нужди от витамини и минерали, най-вече А, В2, В6, В12, С, Е, желязо (сусам, боб, соя, нахут, леща, риба, слънчоглед, пшеница, бадеми, коприва, овесени ядки), цинк (сусам, овесени ядки, леща, соя, фъстъци, грах, месо, орехи, боб, бадеми, пшеница), магнезий (сусам, кашу, соя, нахут, боб, фъстъци, бадеми, коприва, лешници) и селен (зелен лук,боб, соя, фъстъци, ориз, месо, пшеница, чесън, краставици, портокали, мандарини, царевица, спанак).

Но при повишен прием на енергия и мазнини и наднормено тегло се наблюдават по-често нарушения в имунната система. Установено е, че капацитетът на имунните клетки”убийци” да унищожават туморни клетки е бил увеличен, когато приемът на мазнини е бил намален от 32 на 22% от енергийната стойност на диетата.(по данни от проф. д-р Стефка Петрова-ст. научен сътрудник по хранене и диететика-Национален център по хигиена, медицинска екология и хранене).

Омега 3 мастни киселини са известни със своя положителен ефект върху имунната система. Освен това те намаляват възпалителните процеси и увеличават дейността на белите кръвни клетки. Ще ги откриете основно в рибата (скумрия, сьомга, херинга, пъстърва, сардина и други), орехите, лененото семе и зеленолистните зеленчуци.

Не пренебрегвайте и силата на качествените въглехидрати. Те ни осигуряват енергия за мозъка и усилена мускулна работа и предпазват белтъчнините от изгарянето им за енергия. Но внимавайте с простите захари! Голямото покачване на кръвната захар, което те предизвикват, дезактивира фагоцитите в продължение на часове. Продължителното свръхнатоварване със захари може да доведе до свързването им с белтъчни молекули и образуване на т.нар. “гликирани белтъци”, които могат да предизвикат автоимунни заболявания.

Приемът на достатъчно вода също е от съществено значение за правилното функциониране на имунната система.

Приемането на достатъчно количество вода поддържа кръвта ни в течно състояние, позволяващо най-бърз транспорт на клетките на имунната система. В допълнение лигавиците на носа и устната кухина също се нуждаят от достатъчно количество вода за поддържане на бариерните си функции.

Д-р Веска Войчева