ЗАЩИТА ЗА ЖЕНИТЕ

Тъй като по принцип при жените коронарната болест се проявява клинично с десетилетие по-късно, отколкото при мъжете, жените вярват, че вземането на превантивни мерки може да се отложи за периода след навършване на 50-годишна възраст, когато отглеждането на децата и семейните задължения вече няма да поглъщат цялото им внимание.

Не при мъжете на средна възраст, а при жените след менопауза се наблюдава най-голям риск от заболяване.  Жените не са наясно с опасността, на която се излагат вследствие на нездравословния си начин на живот и дори при наличието на някои ясни симптоми на инфаркт се обръщат към лекар по-рядко в сравнение с мъжете, изпаднали в същото положение.

След проследяване в продължение на 14 години на 84 129 медицински сестри на възраст между 34 и 59 години в Съединените щати се оказало, че въздържането от тютюнопушене, поддържането на нормално телесно тегло (за предпочитане с индекс на телесната маса между 19 и 21 кг/м2), физическа активност най-малко по 30-60 минути дневно, хранене, включващо зеленчуци, пресни плодове, зърнени продукти и избягването на рафинирани захари, би могло да предотврати 80% от инфарктите. Един напълно вегетариански начин на хранене би могъл да предотврати 90% от коронарните заболявания. Според  Американската асоциация по кардиология нездравословните хранителни навици са отговорни за 82% от инфарктите при жените.

,,Погрижи се за сърцето си“  –   Издателство ,,Нов живот”

P.S. При хранителен режим, изключващ всички животински продукти, трябва да се правят периодични изследвания за нивото на вит. В12 и вит D. Пълноценни белтъчини се осигуряват като се комбинират зърнени и бобови храни.

Лечение с промяна на храненето, начина на живот и природни средства се провежда задължително под наблюдение на личния лекар или лекар – специалист в съответната област.