ЗАЩО ЗЕЛЕНОЛИСТНИ
В проучване, продължило 10 години и включило повече от 72 000 медицински сестри, учените стигнали до заключението, че сестрите, които приемали най-големи количества витамин К, намалявали с една трета вероятността да получат фрактури на таза, отколкото колежките им, които приемали по-малко. В това проучване се установило, че витаминът е дори още по-ефективен за превенция на фрактурите, отколкото синтетичния естроген. Учените установяват, че той намалява количествата на хормона интерлевкин-6 (IL-6), биохимичен преносител, който повишава възпалителните процеси в цялото тяло. За IL-6 се предполага, че спомага за дегенеративни заболявания като артрит, болести на сърцето, болести на кръвоносните съдове и болест на Алцхаймер. Днес учените смятат, че чрез понижаването на IL-6 витамин К вероятно играе важна роля за туширането на много болести, които опустошават западния свят. Освен тези открития, учените отбелязват, че пациенти с болест на Алцхаймер често имат ниски нива на витамин К. Не само че регулира калция в нашите кости и артерии, но той регулира това важно хранително вещество и в нашия мозък, чрез което играе важна роля за оптималната мозъчна функция и способност да функционира възможно най-добре. Този витамин (мастноразтворим витамин) не се складира в тялото. В миналото се е смятало, че повечето хора имат достатъчни количества в телата си. Актуалните проучвания разкриват, че повечето хора, особено възрастните, не получават достатъчно от него. Препоръчителната дневна доза за витамин К, въз основа на телесното тегло, е грубо 85 микрограма за мъжете и 65 микрограма за жените. За оптимална функция на мозъка е вероятно тялото да изисква далеч повече, отколкото средната дневна норма.Тази доза може лесно да се постигне, като се приема изобилно количество зелени листни зеленчуци. Къдравото зеле е особено богато на това хранително вещество, но то може да се открие и в други плодове и зеленчуци.
,,Изгубеното изкуство на мисленето“ Издателство ,,Нов живот“