ЗАЩО СА ВАЖНИ

Съществува голямо безпокойство за протеините в храненето. И не напразно, тъй като тези хранителни вещества имат две основни характеристики:

–              Изграждат основната структура на  организма, тъй като са най-важната съставка на мускулите, кръвта, кожата и всички вътрешни органи. Костите също са образувани от протеини – колаген, калций и други минерали. Около 17% от теглото на човешкото тяло е от протеините, т.е. от 10 до 12 кг за възрастен човек.

–              Не се натрупват в организма като хранителен запас за разлика от мазнините и въглехидратите. Затова е необходимо да се приемат постоянно през целия живот.

–              Когато стигнат до стомаха, протеините се атакуват от пепсина – ензим, който причинява накъсването на връзките между аминокиселините. По-късно в тънкото черво трипсинът от панкреатичния сок и други ензими приключват разделянето на всички аминолиселини, които образуват протеини. Така освободените аминокиселини се резорбират в тънкото черво и преминават в кръвта, откъдето се разпределят във всички части на тялото. Телесните клетки, особено чернодробните, използват аминокиселините, за да образуват собствени на организма протеини, съединявайки ги отново в специфичния за всяко живо същество ред и съотношение. Ако има излишни аминокиселини, те могат да се метаболизират, за да се превърнат в енергия, в мазнина или в глюкоза.

,,Наслади му се“ – Д-р Х.Д. Памплона, Издателство ,,Нов живот“

Можете да купите книгата : https://newlife-bg.com/product-category/health/