(2) Щастливи заедно: ЗАЩО СЕ КАРАМЕ?

Здравейте, това е второто видео от поредицата „Щастливи заедно“. Аз съм Йорданка Дейчева, психолог, а днес ще говорим за това кои са най-разпространените причини за проблеми в брака. Няма как да включа всички проблеми, но ще се опитам да обобщя най-основните.

Причина №1: Неправилна представа за любовта

Тъй като за това говорихме подробно в първото видео, тук само ще я обобщя с няколко изречения. Представата ни за любовта има директна връзка с дълготрайността на брака ни. Ако мислим, че любовта е само чувство, рискуваме бързо да изстине. Но ако разберем, че любовта е едновременно чувство и принцип, който ни кара да правим най-доброто за партньора, тогава бракът ни наистина ще бъде дълготраен.

Имам познати, които са женени от 50 години. Не са ми много близки, но от това, което виждам, личи, че общуват един с друг, съпругата се грижи за съпруга си, защото е доста болен и взаимно се подкрепят. Ако мъжът и жената са добронамерени един към друг и правят всичко възможно бракът да върви, има голяма вероятност това да е една дълготрайна и щастлива връзка.

Причина №2: Егоизмът

Коренът на всички проблеми в брака се крие в една много често използвана дума днес. И тя е АЗ. Аз искам ти да се грижиш за мен, аз трябва да получа щастие, аз желая да ме забавляваш, аз очаквам да ми даваш пари… И така до безкрай.

Това в голяма степен е въпрос на житейска философия. Например Хуманистичната философия поставя човека в центъра на вселената. Всичко съществува, за да служи на МЕН. Докато Християнската философия поставя в центъра СЕБЕОТРИЦАНИЕТО – най-висшето призвание на човека е да служи на ДРУГИЯ. Това е много добра основа за дълготраен брак. Мъдрецът Соломон преди 3000 години записва в библейската книга „Притчи“ едно оплакване, което чуваме от повечето мъже: „По-добре да живее някой в ъгъл на покрива, отколкото в широка къща със свадлива жена“ (Притчи 21:9). И наистина е така. Когато единият партньор мисли само за себе си, другият няма как да е щастлив и доволен.

Музикантът Лаури Юльонен също е открил тази истина: „Ако искаш истински отношения и чувства, то трябва да се откажеш от своя егоизъм“.

Ще дам пример с моя брак. Ние с мъжа ми сме доста различни в много отношения. Оженихме се в зряла възраст и всеки имаше вече своите установени навици и мнения. И двамата сме „ръбести камъни“, както се казва. Обаче почти няма сериозно решение, за което да се караме. Има дреболии: Аз се дразня, че той оставя обувките си до шкафа за обувки, а не ги слага вътре; той се дразни, че аз понякога забравям да завъртя на нула копчето на котлона с газта или че ми изкипява супата. Обаче когато дойде някакво сериозно решение за децата, за дома, за тъщата – всеки от нас се опитва да помогне с нещо. Имаме си своите моменти на сърдене, обиди и раздразнение, но за големите неща се обединяваме.

Ще повторя думите на Лаури Юльонен: „Ако искаш истински отношения и чувства, то трябва да се откажеш от своя егоизъм“.

 Причина №3: Нереалистични очаквания

Трета причина за проблеми в брака са нереалистичните очаквания. Например: В добрия брак не трябва да има караници. Ние винаги трябва да сме отзивчиви един към друг. Винаги ще бъдем на почти едно и също мнение.

Когато някои от нашите нереалистични очаквания не се сбъднат, ние обикновено започваме да обвиняваме другия за това и следват раздори, разочарование и болка.

А всъщност трябва да приемем, че както ние самите не сме съвършени, така и половинките ни не са съвършени и няма да могат да изпълнят всички наши очаквания. Обаче това не означава, че не можем да имаме щастлив брак. Просто трябва да понамалим нереалистичните си очаквания.

Причина №4: Културни различия

Тук нямам предвид обществото като цяло, а обстановката, в която са живели брачните партньори преди да се оженят. Двамата идват от различна семейна среда: имали са различно възпитание, различни отношения в семейството, различни отношения към братята/сестрите си, различни морални ценности, общуване и т.н.

Ако например съпругата е едно дете и идва от тихо и спокойно семейство, тя е свикнала Нова година и празниците да се прекарват в тиха семейна среда.
А пък съпругът може да е от голямо семейство с много роднини и да е свикнал на шумни празници с много гости.
Е, тогава как ще прекарват празниците: тихо или шумно?
Тази различна културна и семейна обусловеност има потенциал да създава за разногласия в семейството.

Причина №5: Неочаквани обстоятелства

Те могат да бъдат: загуба на работа, болест, раждане на дете с проблем, смърт в семейството. Всяко едно от тях създава стресова ситуация, която в един небалансиран и нестабилен брак може да доведе до отчуждаване и дори до развод.

Тези и много други проблеми застрашават семейното щастие и разбирателство. За да се справяме градивно с проблемите, трябва да умеем да разрешаваме конфликти без насилие и без егоизъм. Начините за градивно разрешаване на конфликти ще коментираме в някое следващо видео.

Ако желаете да следите видеата и публикациите ми, харесайте Фейсбук страницата ми „Психология за всеки ден“ .