ЗА НАБЛИЖАВАЩИТЕ ПРАЗНИЧНИ ТРАПЕЗИ

Ако отрупаната празнична трапеза заплашва да сломи волята ви за по-умерено хранене, ето какво можете да направите. Вижте интересните факти, които д-р Майкъл Грегър публикува в книгата си ,,Можем без диети“:

,,В известна поредица експерименти изследователи от щатския университет в Пенсилвания решили да подложат на изпитване зеленчуци, богати на вода. На участници в изследването била сервирана паста и им казали да ядат, колкото искат, без значение малко или много. Средно взето те консумирали около деветстотин калории. Какво мислите би се случило, ако им бяха дали като първо блюдо сто калории салата, приготвена най-вече от маруля, моркови, чери домати, целина и краставици? Дали след това биха изяли същото количество паста и обяд състоящ се от хиляди калории? Те изяли цели двеста калории по-малко паста.

Онези на хранителен режим с предварително зареждане под формата на салата, съставена предимно от зеленчуци, петнадесет минути преди обяд и вечеря в продължение на три месеца, отслабнали с около два килограма повече от участниците в групата, на които давали същите допълнителни храни, но с указание да ги изяждат по време на хранене, а не преди това. Предполага се, че предварителното зареждане действа, като осигурява време на нашите хормони за засищане да се задействат, преди да преминем към основното хранене.Като приемате предварително най-здравословните храни, когато сте най-гладни, можете също да изядете и по-голямо количество от тях. Онези, на които дали салата преди хранене, изяли повече салата, отколкото  когато тя се конкурирала за вниманието им по време на основното хранене. Така че в края на краищата част от магията на предварителното зареждане може наистина да се крие в изяждането на повече храни с ниска калорийна плътност.

Д-р Веска Войчева