ЗА ПОВЕЧЕ СЕРОТОНИН

Съществува пряка връзка между ходенето и натрупването на мозъчните резерви от триптофан. Има няколко аминокиселини, които се конкурират при преминаването си през кръвно-мозъчната бариера към мозъка. Те всички се пренасят от един и същ транспортен белтък. Конкурентите на триптофана са от групата на аминокиселините с разклонена верига. При физически упражнения конкурентните аминокиселини се използват като мускулно гориво заедно с мазнините. Мускулите започват да ги извличат от кръвта. В резултат на това шансовете на триптофана да премине кръвно-мозъчната бариера се увеличават многократно.

Необходим е физически труд, за да се попълнят резервите от тази аминокиселина, и то съчетан с балансирана диета и достатъчен прием на вода. Изследванията показват, че има пряка връзка между пиенето на вода (разреждането на кръвта) и ефективността на функциите на транспортните системи, осъществяващи вкарването на триптофана в мозъка.

Достатъчното оводняване на тялото, физическите упражнения и правилното хранен осигуряват попълването на мозъчните резерви от триптофан.

P.S. Триптофанът е необходим за синтеза на ,,хормона на щастието“ – серотонин.

,,Твоето тяло плаче за вода“   Издателство ,,Нов живот“

Можете да купите книгата: https://newlife-bg.com/product-category/health/