ЗА ПО-ТЪНКА ТАЛИЯ

Защо водата, която се съдържа в една храна, намалява приема, а не тази, която се приема заедно с храната. Нали, в края на краищата, отива на едно и също място? Това, което очевидно се случва , е явление, известно като филтриране. Когато  водата се намира извън храната, стомахът просто я отклонява от твърдите хапки и я отвежда навън, което води до бързо намаляване на обема на стомаха. От друга страна, когато храната представлява част от храната, тя образува с нея хомогенна маса, която се изпразва по-бавно от стомаха.

Ако сервирате на хората яхния за обяд, те ще изядат същото количество, независимо дали ще им дадете чаша вода, или не – около 400 калории. Но ако същата тази яхния и чаша вода се смесят и разбият в супа, те ще изядат само триста калории, преди да се почувстват заситени. Можете да сканирате с ЯМР стомасите на хората в реално време и да видите процеса на филтриране в действие. Половин час след хранене обемът на стомаха остава 36 процента по-голям след прием на същото ястие под формата на супа. Разбити заедно, същите хранителни компоненти,сервирани като супа, карат хората да се чувстват значително по-сити дори три часа по-късно.

Това помага да се обяснят обсервационните данни, които показват, че в сравнение с водата, изпита отделно, приемът на вода, съдържаща се в храните, е по-тясно свързан с по-тънка талия.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър

P.S. Когато храната е с богато водно съдържание (водата влиза в нейния състав) обемът, който е необходим за запълване на стомаха, съдържа по-малко калории. Една хубава салата от пресни зеленчуци с богато водно съдържание, към основното ястие ще осигури необходимия обем в стомаха с много по-малко калории.