ЗА ТРАЙНИ РЕЗУЛТАТИ

Изследователи успели да намалят калорийния прием на хора почти наполовина, от 3000 калории дневно до 1570, без да намалят размера на порциите – просто като заместват обичайните храни с по-ниско калорични. Те заместили месото и сладките храни  с много плодове, Зеленчуци, пълнозърнести продукти и бобови. Въпреки внезапното намаляване на калорийния им прием почти наполовина, участниците в изследването съобщили за същата ситост и наслада.

И така, напълняват ли повече хората, чийто хранителен режим е с висока калорийна плътност? Очевидно да.  Налични са убедителни и непротиворечиви доказателства, че онези, чийто хранителен режим е с по-висока калорийна плътност, напълняват повече, докато онези, чийто хранителен режим  е с по-ниска калорийна плътност, подобряват както отслабването, така и поддържането на теглото си.

Диетите с контролирани порции могат да бъдат ефективни в краткосрочен план, но могат да увеличат риска от епизоди на неконтролируемо ядене и в дългосрочен план могат да доведат до обратен резултат.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър