ЗДРАВОСЛОВНАТА ХРАНА
Здравословната храна е голямо благословение и бяхме щастливи в здравен клуб Горна Оряховица да споделим рецепти със скъпи гости от ЦАСД Русе. Бяха приготвени и дегустирани интересни ястия и ядкови сирена:
Пармезан
100 г сурово кашу (без накисване)
3 с.л. хранителна мая
½ ч.л. чесън на прах
1 с.л. лук на прах
Сол на вкус
Блендира се на едро.
Идеално за поръска върху паста или салати
Фета сирене
1 парче тофу (200-300 гр)
За маринатата: 2 с.л. лимонов сок, ½ с.л. риган, 1 ч.л. сол, ¼ чаша зехтин, 1,5 с.л. мисо паста (по желание за по-богат вкус)
Разбъркваме маринатата, надробяваме тофуто и го добавяме към маринатата. Оставяме да престои няколко часа на стайна температура.
Подходящо за шопска салата, баница или разядки.
Синьо сирене (зряло сирене)
100 гр. белени сурови бадеми
100 гр. сурово кашу
1 скилидка чесън
2 капсули пробиотик
Сока на един лимон
¼ ч.ч. вода
1 ч.л. кокосово масло
1 ч.л. олио
1 с.л. мисо (по желание)
4-5 таблетки активен въглен
Бадемите и кашуто се накисват за едно денонощие във вода. Отцеждат се и заедно с останалите продукти (без активния въглен) се слагат в блендер и се блендират до гъста каша. Върху прозрачно фолио се изсипва половината от сместа, поръсва се със стрит активен въглен, отгоре се слага останалата половина от сместа и останалия прах от активен въглен.
Оставя се в хладилник за 3-4 дни да стегне. След 3-4 дни се маха фолиото и сиренето се слага върху кухненска хартия, за да отнема от водата му, оставя се да зрее минимум две седмици, като хартията е добре да се сменя на 1-2 дни и сиренето да се обръща.
Чедър сирене
1 голям сварен морков
50-60 гр. тофу
1 картоф (средно голям-настърган)
шепа бадеми (или други ядки)
1 гл. лук (може с.л. сушен лук)
Печена червена чушка – малка
1 ч.л. мисо паста (по желание)
Чесън една скилидка (може ч.л. сушен чесън)
Кимион, червен пипер, сол
1 с.л. ябълков оцет (или лимон)
½ ч.ч. соево или друго ядково мляко
В тиган задушаваме всички продукти за 20 мин и блендираме до гладкост. Може да се добави хранителна мая за по-силен вкус
Подходящо за бургери, макарони и сандвичи.
Макарони с шамфъстъци и бадеми
Макарони ,,Супер трио“ – елда, просо и киноа
100 гр белени шамфъстъци
10 сурови бадеми
Накисваме предварително бадемите около 7-8 часа
Сваряваме макароните, блендираме бадемите със 100 мл вода, блендираме отделно шамфъсъците
Отцеждаме макароните и добавяме малко олио, бадемовото мляко и блендираните щамфъстъци.