ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ХРАНИ И КАЛОРИИТЕ
При условие, че не ограничаваме приема си на калории, тези от нас, които консумират богата на мазнини и богата на протеини диета, просто задържат повече калории, отколкото са им необходими. Ние съхраняваме тези калории под формата на телесна мазнина, като може би я вплитаме в мускулните фибри (при говедата това се нарича „мрамориране”*] или я складираме на по-видни места – задните части, средната част на тялото, лицето и бедрата. Ето къде е гвоздеят: необходимо е задържането на съвсем малко количество калории в тялото ни, за да се получи значително увеличаване на телесното ни тегло. Ако задържаме например само петдесет излишни калории дневно, това може да доведе до натрупване на 4,5 килограма за една година. Може да си мислите, че не е толкова много, но за пет години това са допълнителни 22,5 килограма. Като чуят това, някои хора може би ще решат да ядат по петдесет калории по-малко. Теоретично това може да донесе някаква промяна, но е напълно непрактично. Невъзможно е всеки ден да следиш толкова прецизно приема си на калории. Помислете си какво става, когато ядете месо в ресторант. Знаете ли колко калории има във всяко блюдо? А колко са в яденето, което сте сготвили в тенджерата? Ами в стека, който сте купили? Знаете ли колко калории съдържа всяка храна? Разбира се, че не. Истината е тази: многото механизми, с които разполага нашето тяло, му дават възможност да избере в крайна сметка, колко калории ще запази и какво ще прави с тях независимо от краткосрочните режими с ограничаване на калориите, които спазваме. Нашите опити да ограничим приема си на калории са кратковременни и неточни, независимо от това дали ограничаваме въглехидратите или мазнините. За да реши как да използва консумираните калории, тялото прилага едно деликатно балансиращо действие, използвайки за това много сложни механизми. Когато се отнасяме добре с тялото си, като консумираме правилните храни, тялото знае как да държи калориите далеч от телесните мазнини и да ги използва за по-желани функции като запазване на топлината, задвижване на метаболизма, подкрепяне и окуражаване на физическата активност или просто изхвърляне на излишъка. Тялото използва множество сложни механизми, за да реши как да се използват калориите, да се съхраняват или изгарят. Консумирането на диети, богати на протеини и мазнини, отклонява калориите от превръщането им в телесна топлина към съхраняването им под формата на мазнини [ако силното редуциране на калориите не е причинило загуба на тегло). 06ратното, диетите, бедни на протеини и мазнини, причиняват „загуба” на калории под формата на телесна топлина. В изследователската работа ние казваме, че съхраняването на повече калории под формата на мазнини и загубата на по-малко калории под формата на топлина означава по-голяма ефективност (за натрупване на коилограми). Но аз се обзалагам, че вие ще предпочетете да сте малко по-малко ефективни и да превръщате повече калории в топлина, вместо да ги превръщане в телесни мазнини, нали? Е, простото консумиране на диета с по-малко протеини и мазнини може да направи това.
,,Китайското проучване“ д-р Кембъл