ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:
– Един грам трансмазнини е еквивалентен на 7 грама наситени мазнини по отношение на негативното си влияние.
– Прехранването със захар стимулира синтеза на холестерол в тялото и поддържа трайно високи нива в кръвния серум.
– Прекомерната употреба на готварска сол може да доведе до намаляване на костната маса с 15% годишно.
– Продължителната консумация на големи количества захари може да доведе до свързването им с белтъчни молекули и образуването на гликирани белтъци, които могат да предизвикат автоимунни заболявания.
– Ако се приемат ежедневно само по 100 допълнителни калории (една филийка хляб), за една година теглото се увеличава с 5 кг.
– Омега-3 мастните киселини се свързват с ДНК в клетките, при което се активират определени гени, които ускоряват изгарянето на мазнините.
– При стрес се отделя кортизол в кръвта, който води до намаляване на продукцията на хормона лептин, което води до засилване на глада, особено за захар.
– При недоспиване се повишава грелина – хормона на глада, и се намалява лептина – хормона на ситостта.
– Тъканите в тялото се обновяват постоянно. Например лигавицата на стомаха се възобновява на всеки 3-4 дни, червените кръвни телца – на всеки 120 дни. Материалите за тази постоянна ,,рекострукция“ на човешкия организъм се доставят от храните, които приемаме всеки ден, главно от минералите и протеините.
– Всеки ден нашият мозък поглъща около 140 г глюкоза.
– Един килограм бифтек, печен на жар, съдържа толкова бензпирен (канцерогенен агент), колкото 600 цигари! Когато се хранят мишки с месо, съдържащо бензпирен, те развиват рак на стомаха и левкемия.
– Злоупотреба с алкохол може да доведе до затлъстял черен дроб само за три седмици. Обикновено отминава от четири до шест седмици след спиране на пиенето, но при 5 до 15 процента от случаите заболяването продължава да се развива и черният дроб започва да цикатризира.
– След късна и обилна вечеря, по време на сън са по-интензивни процесите на отлагане на холестерол върху съдовата стена.
Д-р Веска Войчева
Източници: ,, Можем да сме здрави“ д-р Майкъл Грегър, ,, Митове и истината за храните, храненето и диетите“ проф. Божидар Попов, ,,Наслади му се“ д-р Х.Д. Памплона