ИЗБОРЪТ, КОЙТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИМ

 

Снощи се срещнах с една приятелка в кварталното кафене. Тя се занимава с дигитален дизайн и си носеше лаптопа, за да ми покаже някои последни творби. Докато си говорехме и разглеждахме работите й, изведнъж лаптопа й започна да издава странни звуци, екрана му премигна няколко пъти и след това спря напълно. Докато се гледахме един друг с учудени погледи, до ноздрите ни се появи мирис на изгорял компютър.

Веднага вдигнах лаптопа от масата, за да проуча проблема и той се разкри пред мен моментално. Дъното на лаптопа беше мокро, от него капеше вода, а там където до преди малко стоеше той, сега имаше и обърната чаша вода. Докато сме си говорели и мърдали напред, назад екрана на 17” лаптоп, някак си сме обърнали чашата с вода, която е стояла точно зад него, извън погледа ни.

Когато животът ни поднася неприятни изненади като тази, обикновено не откриваме смисъл в тях и нашата естествена реакция е да крещим и да се оплакваме на висок глас, проклинайки съдбата. Но как по-точно това ще ни помогне да решим проблема си? Очевидно не го прави.
По-мъдрото и често по-трудното нещо, което можем да направим в подобни ситуации е да се постараем да бъдем сдържани в реакцията си. Емоционалната ярост само влошава нещата. Освен това, подобни трагедии, рядко са толкова лоши, колкото изглеждат в началото. А дори и да са, ще преминат, а ние ще сме станали по-силни личности.

Преди време аз също претърпях подобна трагедия. След късно прибиране и след като платих на таксито, което спря на 20 метра от дома ми, по някакъв начин съм си изгубил портмонето с личната карта, шофьорската книжка, дебитните и кредитните карти, талона на колата и малка сума пари. Изведнъж се озовах без абсолютно никакви документи. Първоначално и аз проклинах съдбата си за това, колко пари трябва да отделя, за да възстановя всички документи и времето, което трябва да загубя. Няколко дни по-късно се оказа, че времето няма да е чак толкова много. Личната карта трябва да я сменям тази година, просто ще го направя няколко месеца по-рано. В крайна сметка ще съм с нови документи, а случката ме научи да съм по-внимателен. Така, че просто трябва да се погледне по друг начин на подобни инциденти.

Всеки труден момент в живота ни е придружен с възможност за личностно израстване и креативност. Но, за да постигнем това развитие, първо трябва да се научим да контролираме емоциите си. Трябва да разберем, че трудностите отминават, както всичко в този живот. А след като отминат, оставаме с уникалния си опит и уроците, които сме научили.
Животът е кратък. Мислите ни направляват реалността. Вече знаем това, така че изборът, който трябва да се направи е изцяло наш!