ИЗБЯГВАЙТЕ ЗАПЕКА

В повечето от случаите на запек причината е функционална – породена от слаба чревна мускулатура или от неправилно хранене. Въпреки това не бива да забравяме, че когато се появява внезапно, запекът може да бъде симптом на сериозно заболяване на червата, например рак на дебелото черво.

Редовният запек трябва да се оправи с хигиенно-диетични средства. Става дума за промяна на режима на червата и укрепване на чревната мускулатура. Ето някои полезни съвети за справяне със запека:

–              Изпийте една или две чаши хладка вода веднага след ставане сутрин. Продължавайте да пиете вода през останалата част на деня, най-малко още 4-6 чаши.

–              Яжте на закуска зърнени храни и пълнозърнест хляб, пресен плод и няколко сушени сливи. Последните могат да се накиснат в чаша вода през нощта.

–              Яжте пресни плодове през деня.

–              При упорити случаи вземете 1 или 2 супени лъжици трици. Триците са вид целулоза, която се намира в зърнените храни. Не бива да се превишават две супени лъжици на ден, нито да се приемат продължително време, тъй като затрудняват абсорбцията на желязото и на други минерали в червата. Ако ядете зърнени храни и пълнозърнест хляб, те имат балансирано съотношение на триците с другите съставки.

–              Избягвайте запичащите храни като непълнозърнестите бисквити, белия хляб, тестото, яйцата.

–              Правете редовно физически упражнения. Най-добър резултат в случай на запек дава вървенето пеш половин час или повече всеки ден.

,,Наслади му се“ – Д-р Х.Д. Памплона, Издателство ,,Нов живот“

Можете да купите книгата : https://newlife-bg.com/product-category/health/