ИЗНЕНАДВАЩИ ДАННИ

Диабетната невропатия може да бъде много болезнена и тази болка често не се поддава на конвенционалните лечения. На нас, лекарите, ни остават само стероиди, опиати и антидепресанти, за да се опитаме да облекчим страданията на пациентите ни. И тогава беше публикувано едно забележително изследване озаглавено ,,Регресия на диабетната невропатия с изцяло вегетариански (вегански) режим на хранене.“ Двайсет и един диабетици, които страдали от болезнена невропатия от десетина години, били поставени на хранителен режим с пълноценни растителни храни. След години на страдания  седемнайсет от двайсет и един пациенти съобщили, че чувстват пълно облекчение от болката – само след няколко дни. Изтръпването им също се подобрило забележимо. А всички странични ефекти били добри:  диабетиците отслабнали средно с 4,5 килограма, нивата на кръвната им захар спаднали, нуждата от инсулин намаляла наполовина, а при петима от пациентите не само болезнената им невропатия била излекувана, а и техният диабет. След като били диабетици от двайсет години, те спрели приема на всички лекарства за кръвна захар за по-малко от един месец.

Освен всичко това, нивата на триглицериди и холестерол на диабетиците също се подобрили. Високото кръвно налягане спаднало толкова, че половината от участниците  изглеждали  излекувани и от тяхната хипертония. Само за три седмици нуждата на участниците от лекарства за високо кръвно налягане  намаляла с 80 процента.

Ето защо е изключително важно да работите с вашия лекар, когато радикално подобрявате хранителния си режим, защото ако той не намали или спре според необходимостта лекарствата ви, нивата ви на кръвна захар или кръвното налягане могат да паднат твърде много.

Отдавна знаехме, че хранителните режими, основани на растителни храни, могат да доведат до обратимост на диабета и хипертонията, но обратимост на болката от увредени нерви с хранителен режим, беше нещо ново.

При това изследване пациентите били поставени в клинични условия, където им осигурявали храна. Какво се случило, след като се прибрали  по домовете си, в реални условия. Споменатите седемнайсет участници били проследени в продължение на години и във всички случаи, с изключение на един, облекчението от болезнената невропатия продължило. Как учените успели да постигнат такава висока степен на придържане към хранителния режим дори в неконтролирани условия? ,,Болката и влошеното здраве“, пишат изследователите, ,,са силни мотивиращи фактори“. С други думи, защото хранителните режими, основани на растителни храни, вършат работа.

Само си помислете. Пациентите пристигат с едно от най-болезнените, обезсърчаващи и трудни за лечение състояния и три четвърти от тях са излекувани след няколко дни, през които са подложени на натурално, нетоксично лечение, а именно хранителен режим, съставен от пълноценни растителни храни. Това би трябвало да бъде новина за  първите страници на пресата.

,,Можем да сме здрави” Д-р Майкъл Грегър

Авторът предупреждава съветите, дадени в книгата, да се прилагат след консулт с личния или лекуващия лекар.

 

P.S. При хранителен режим, изключващ всички животински продукти, трябва да се правят периодични изследвания за нивото на вит. В12 и вит D