ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОКОСОВОТО МАСЛО
Когато изследователите изправили кокосовото масло срещу плацебо контрол, кокосовото масло се представило по-зле. Не само че нямало разлика в изгарянето на мазнини, а участниците в изследването се оказали още по-гладни след хранене, в което било използвано кокосово масло. Кокосовото масло било по-незасищащо от същия брой калории на контролното масло. Оказва се, че от кокосовото масло се пълнее колкото от останалите масла по отношение на общите мазнини по корема или по седалището и бедрата и може да има неблагоприятни метаболитни ефекти. Онова, което се случило, било влошаване на инсулиновата резистентност в групата с кокосово масло ( въпреки че участниците били инструктирани да увеличат плодовете и зеленчуците, да намалят захарта и животинските мазнини и да спортуват три часа седмично). Търговците на кокосово масло твърдят, че то е специално, защото съдържа средноверижни триглицериди, но те съставляват 10 процента от продукта. Всъщност по-голяма част от кокосовото масло е съставена от наситени мазнини, като онези, които се съдържат в говеждата лой.
,,Можем без диети“ д-р Майкъл Грегър