„Изход от депресията“

д-р Нийл Недли

Всеобхватна книга за диагностициране и лечение на депресия, стрес и тревожни разстройства с медицински средства (предписани от специалист), чрез здравословен начин на живот  и промяна на деструктивните мисловни процеси

 Ще започна представянето на книгата „Изход от депресията“ на д-р Нийл Недли с това как помогна на мен, защото една книга е ценна, когато от нея има практична полза за живота ни. Имах много силен предменструален синдром с периоди на спонтанен плач, депресивно настроение, силна раздразнителност. Когато превеждах книгата „Изход от депресията“, прочетох, че предменструален синдром се повлиява от препоръчителна доза от 1200 мг калций на ден. Стори ми се твърде просто и лесно, за да е истина, но въпреки това реших да опитам. Каква беше изненадата ми, когато още на следващия ден ми „просветна“: симптомите ми изчезнаха почти напълно и светът от мрачен и нещастен започна да ми изглежда светъл и нормален. Не се наложи да вземам калций повече от 2-3 дена. Благодаря на д-р Недли, че ми посочи едно съвсем просто средство, с което да избегна ежемесечните мъчителни преживявания.

Авторът:  Д-р Нийл Недли е практикуващ лекар по вътрешна медицина със специалност кардиология, гастроентерология, профилактика, умствено здраве и трудни за диагностициране пациенти. Член е на медицински комисии и бордове. От години провежда с огромен успех болнична и извънболнична програма за профилактика и лечение на депресия в САЩ, Канада, Австралия и др.

Книгата: 280 страници, множество диаграми и илюстрации, позовава се на множество съвременни медицински проучвания; издателство „Интеграл-Г“.

Предупреждение: Тази книга не установява с читателя връзка лекар-пациент. Болните и приемащите лекарства, които желаят значително да променят начина си на живот, трябва да го правят под наблюдението на лекар, който е запознат какво влияние оказват върху здравето промените на този фактор.

1 глава: Невероятният ум и невидимата болест

Мозъкът е изключително важен орган, който трябва да познаваме и за когото трябва добре да се грижим. В 1 глава ще получите подробна информация за основните дялове на мозъка, както и съвременни данни за депресията.

„Мозъкът се изгражда и променя чрез опита и средата. Затова храненето, начинът на живот и безбройните ежедневни решения имат огромно влияние върху функционирането му и върху нашето поведение“ (с. 16).

 2 глава: Скритите опасности на депресията

Физическият и психическият аспект са тясно свързани. Депресията влияе върху цялото тяло и може да провокира множество физически заболявания.

Фатален мозъчен удар: тя повишава с 50% риска от фатален мозъчен удар, защото повишава активността на тромбоцитите и отделянето на стресови хормони, а това от своя страна увеличава риска от запушване на артерия, в която има натрупан холестерол.

Рак: Депресията отслабва силата на имунната система да атакува раковите клетки.

„Информацията в тази глава трябва да потвърди категорично, че откриването и адекватното лечение на депресията ще предотврати безброй нещастия и ще спаси живота на мнозина. Милиони страдащи хора могат отново да се наслажвадат на по-продуктивен живот, свободен от болка и болести. Но първо трябва да намерят необходимата помощ и да започнат правилната лечебна програма. Има надежда“ (с. 40).

3 глава: Какви са причините за депресията?

  1. Непроменими: генетика, възраст, пол и др.
  2. Хранене: 4 глава
  3. Социални фактори: раздяла на родителите, социална изолация, загуба на близък и др.
  4. Други фактори: обездвижване, нарушаване на денонощните ритми, кофеин и др.
  5. Заболявания: мозъчен удар, рак, диабет, щитовидна жлеза и др.
  6. Небалансирана електрическа активност: Почти всички жертви на депресия имат понижена електрическа активност в челния дял – някои до 40-50% и повече – 9 глава.
  7. Необичайни причини за депресия: синдром на „болната сграда“ и др.
  8. Недоказани причини

„Установил съм, че мозъкът в болшинството случаи е изключително издръжлив. Нормално той може да устои на комбинация от три рискови фактора и пак да функционира здрав – без депресия. Но когато се добави и четвърти фактор дори и най-здравият мозък ще се предаде“ (с. 71).

4 глава: Здравословна храна, по-добро настроение

„Имал съм много пациенти с различен произход и истории, чието настроение се подобрява само с промяна на хранителните им навици“ (с. 77).

РЕЦЕПТА ЗА СМЕС ОТ ЛЕНЕНО СЕМЕ И ЯДКИ

(с високо съдържание на омега-3)

¼ чаша смлени орехи

¼ чаша ленено брашно

1 супена лъжица кафява захар

1/8 чаена лъжица сол

Смесете и използвайте за поръсване на печени филийки, зърнена закуска и др.

Тази рецепта съдържа 9,82 гр. омега-3 (1 гр. на 1 с. л.).

В главата ще намерите подробна информация за веществата, които подобряват функционирането на мозъка, както и храните, в които се намират.

5 глава: Лечение на депресията чрез здравословен начин на живот

Движение, почивка и сън, дълбоко дишане, терапия с класическа музика, оптимизъм, себеоценка, социална подкрепа и др.

„Физическата активност не само предотвратява депресията, но е и добро лечение за вече депресираните. Освен това е полезна за лечение и на други психични заболявания, включително епизоди на тревожност и паническо разстройство. Нови доказателства показват, че редовните упражнения облекчават дълбоката тъга толкова успешно, колкото и антидепресантите“ (с. 92).

Редовните аеробни упражнения повишават количеството серотонин в мозъка. Д-р Недли дава подробни съвети за видовете упражнения и колко време трябва да ги правим.

6 глава: Билки и лекарства

Билки: Жълт кантарион, маточина, зелен овес, медицинска лайка, валериан, моминска вратига, кава-кава, пореч и др.

Лекарства: подробна информация за различните видове антидепресанти

„Фармацевтични или билкови, ако лекарствата са подходящи, обикновено препоръчвам да се използват за по-малко от шест месеца. Когато пациентите ми започват лечение, включващо лекарства, препоръчвам конкретна хранителна терапия и здравословен начин на живот, които целят да ги освободят от лекарството в рамките на пет-шест месеца. Билките и лекарствата имат потенциални странични ефекти и са скъпи: затова лекувам основната причина за депресията, за да може резултатите да са дълготрайни, без да се налага медикаментозно лечение“ (с. 112).

„Лекарствата обаче имат своето място, дори ако не се прилагат като единственото решение. Трябва да се използват за умерена до тежка депресия и конкретната цел да е преустановяването им до шест месеца или не повече от година в повечето случаи“ (с. 131).

7 глава: Стрес и тревожност

В тази глава има подробна информация за това какво представлява стресът, кога се превръща в застрашаващ здравето фактор и кои са тревожните разстройства.

„Здравната общност допуска здравословните проблеми, свързани със стреса, да бъдат засенчени от други заболявания, но моят анализ и опит показват, че той играе главна роля за влошаване на болестите и понижаване качеството на живота на милиони хора“ (с. 147).

„Парадоксално е, че именно промените в нервната система и повишаването на хормоните, които могат да ни предпазят при първата поява на стресора, са същите, които в края могат да ни унищожат, ако се превърнат в постоянни. Нашата стресова система е предназначена да ни помага при внезапни, краткосрочни състояния. Не е създадена обаче да бъде безкрайно активна при постоянни стресори“ (с. 140,141).

За стрес и тревожност е особено ефективна Когнитивно-поведенческата терапия: „Опитва се да помогне на пациента да определи какви действия или поведенчески промени трябва да предприеме, за да се излекува неговото разстройство“.

8 глава: Стрес без дистрес

Първо, откривате стресовите фактори чрез журналистически въпроси: кой, какво, кога, къде и защо.

Второ, две възможни стратегии за преодоляването им: избягване/премахване; „здравословно приспособяване“.

Д-р Недли предлага „атака от четири стъпки за намаляване на стреса“, насочена към четирите аспекта на нашата същност: физически, психически, духовен, социален (с. 162).

9 глава: Челният дял на мозъка

„Сега е добре известно, че една от главните характеристики на буквално всички депресирани хора – независимо от причината – е значителното намаляване на кръвния поток и активност в челния дял. Намалека е активността в най-предната част от челния дял. Тя се нарича „префронтален кортекс“. Това е областта от мозъка, която е истинският му контролен център – но и много повече. Сега се признава за място на планиране на поведението, вземането на решения, контрола над емоциите, самосъзнанието и независимостта“ (с. 189).

Д-р Недли коментира факторите, които увреждат доброто функциониране на челния дял (като алкохол, рафинирана захар, хипноза и др.), както и какво можем да направим, за да стимулираме и възстановим активността му. Потъпкването на собствения морален кодекс е опасно за челния дял, защото челният дял е седалището на морала.

„Здравословният начин на живот има логични основания. Недейте просто да вървите по инерцията на старите си навици само защото сте свикнали или „защото всички останали правят същото“ (с. 229).

10 глава: Двадесетседмичната лечебна програма

„Много хора се надяват на „готварски“ подход, при който получават рецептата, която ще излекува бързо тяхната депресия. За съжаление, за лечението на тази болест няма такава „форма за сладки“, в която да вкараме всички случаи. (…)

При всеки депресиран човек съществуват различни скрити причини, които трябва да бъдат открити. Тези причини след това могат да се използват за определяне на индивидуална лечебна програма за постигане на най-добри резултати. Целта на тази глава е двустранна: 1) да даде възможност на читателя да открие причините за депресията си (или на близък човек), 2) да му даде възможност да използва тези причини за изготвяне на подходяща стратегия за побеждаване на депресията“ (с. 237).

 Приложения

ПРИЛОЖЕНИЕ I: ПРЕДАВАНЕ НА ИНФОРМАЦИЯТА В МОЗЪКА И МОЗЪЧНА ХИМИЯ

ПРИЛОЖЕНИЕ II: ЛИМБИЧНАТА СИСТЕМА – ЕМОЦИОНАЛНИЯТ ЦЕНТЪР НА МОЗЪКА

ПРИЛОЖЕНИЕ III: ОФИЦИАЛНИ ПСИХИАТРИЧНИ СИМПТОМИ НА ДЕПРЕСИЯ

ПРИЛОЖЕНИЕ IV: ОФИЦИАЛНИ ПСИХИАТРИЧНИ СИМПТОМИ НА ДИСТИМИЯ

ПРИЛОЖЕНИЕ V: БИПОЛЯРНО РАЗСТРОЙСТВО

ПРИЛОЖЕНИЕ VI: МЕДИЦИНСКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, СВЪРЗАНИ С ДЕПРЕСИЯ

ПРИЛОЖЕНИЕ VII: ЛЕКАРСТВА, СВЪРЗАНИ С ДЕПРЕСИЯ

ПРИЛОЖЕНИЕ VIII: СРАВНЕНИЕ НА ОМЕГА-3 И ОМЕГА-6

ПРИЛОЖЕНИЕ IX: ОБОБЩЕНИЕ НА 17 ВРЕДНИ ПОСЛЕДИЦИ ОТ ГЛЕДАНЕ НА ТЕЛЕВИЗИЯ

ПРИЛОЖЕНИЕ Х: РЕЦЕПТИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА НАСТРОЕНИЕТО

Йорданка Дейчева, психолог и преводач

Още информация за книгата можете да получите на тел. 0895 69 64 61