ИМА И ДОБЪР ИЗХОД

Диета, богата на мазнини, предимно от животински произход с трансмастни киселини и високо съдържание на сол, както е възприето в наши дни, представлява изключително висок рисков фактор ( за атеросклероза).

Заседналият начин на живот увеличава риска от атеросклероза. От друга страна, движението,  активният начин на живот, намаляването на теглото, понижаването на стойностите на кръвното налягане, подобряването на липидния профил, основно чрез повишаване на полезната фракция на ,,добрия“ HDL-холестерол  (липопротеини с висока плътност), намаляват този риск.

През 1995 г. доктор Дийн Орниш демонстрира, че с хранене без наличие на холестерол и животински мазнини, плюс спортуване, атеромните плаки могат да регресират или да изчезнат напълно.

,,Погрижи се за сърцето си“ –  Издателство ,,Нов живот“

Можете да купите книгата: https://newlife-bg.com/product-category/health/

P.S. Рязко преминаване на хранене с растителни храни може да се окаже много трудно, а ако липсващите нутриенти (например белтъчини) не се компенсират, може да бъде и опасно за здравето. Комбинирането на зърнени, бобови и ядки в малки количества, доставя необходимите незаменими аминокиселини. Набавянето на полезни мазнини от семена, ядки, авокадо, зехтин и др., също е от съществено значение. А ако липсващото удоволствие от месни храни се компенсира от сладкиши, при това в по-големи количества, то ефектът може да се окаже противоположен на очаквания!