ИМА ЛИ ИЗКЛЮЧЕНИЯ

Един противовъзпалителен хранителен режим в клиничната практика преди всичко  се фокусира върху консумирането на натурални растителни храни. Но не всички храни с растителен произход са противовъзпалителни (като тропическите масла), също както не всички храни с животински произход са провъзпалителни. Омега-3 мастните киселини, които се срещат в рибата например, според Хранителния възпалителен индекс представляват противовъзпалителен компонент. Рибеното масло може да намали възпалителните маркери при хора с хронични заболявания. Но интересното е, че за разлика от източниците на омега-3 мастни киселини от растителен произход, като например ядките, консумирането на риба не се свързва с понижена смъртност от възпалителни заболявания. Може би ползите от Омега-3 мастни киселини се неутрализират от индустриалните токсини, които замърсяват голяма част водната хранителна верига.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър