Истинска история за победа над гнева

 

Това е световно известният американски неврохирург д-р Бен Карсън, който в невероятна 22-а часова операция разделя за пръв път в световната практика сиамски близнаци, свързани в тилната област на главата. През 1984 година става най-младият завеждащ отделение в историята на болницата „Джонс Хопкинс“ (на 33 години). Той е професор по неврохирургия, пластична хирургия, онкология и педиатрия,  и ръководи отделение по Детска неврохирургия. Сега е министър по благоустройството на Доналд Тръмп.

Самият той казва в книгата си „Надарени ръце“ (изд. Нов живот, София, 2008): „Бил съм нелошо момче, а сега сякаш губех всякакъв контрол над себе си и без дори да се замисля, грабвах тухла, камък или кол и замахвах…“ (с. 49). В изблик на бяс посегнал да удари дори майка си, но брат му го спрял.

Най-страшното…

Обаче най-страшното се случило в 9 клас. Отишъл на гости на своя приятел, но не след дълго започнали да спорят за музиката. Д-р Карсън споделя с мъка: „В този миг ме връхлетя някаква необяснима, сляпа, патологична ярост. Измъкнах светкавично от задния си джоб сгъваемо ножче, отворих го и го запратих с всичка сила срещу момчето, което беше мой приятел“ (с. 50).

Слава Богу, острието попаднало в металната тока на колана на момчето и нямало никакви последици. Но Бен бил ужасен от себе си. Хукнал към дома си. Заключил се в банята. Два часа седял на пода и през главата му минавали всякакви мисли: страшната му постъпка, съмнения в нормалността му, страх, че няма да може да осъществи мечтата си да стане лекар с такъв характер…

Решението

След това самият той казва: „Едно отдавнашно впечатление изплува отнякъде от дълбините на съзнанието ми. Молитвата… Мама ме беше учила да се моля (…) Сега в малката душна баня разбрах истината. Сам нямаше да успея“ (с. 51).

Той се интересувал от психология и знаел, че човек трудно може да промени чертите си. Затова започнал да се моли със сълзи на очи: „Господи, каквото и да говорят специалистите, Ти можеш да ме промениш! Ти можеш завинаги да ме освободиш от тази чудовищна черта на характера ми!!!“ (с. 52).

Часове наред Бен плакал, молил се и чел Библията. След това казва: „Аз излязох от банята друг човек (…) Оттогава, след онези часове на борба със себе си и на молитви към Бога за помощ, повече не съм имал проблем с избухливостта си“ (пак там).

Въпрос на личен избор

Вярата е въпрос на личен избор. Д-р Карсън избрал да потърси Божията помощ. Вие сами избирате житейската си философия. Но ако тя не ви помага да се справите с лошите чувства, може би трябва да я преоцените.

Източник: Автобиографичната книга на д-р Бен Карсън „Надарени ръце“, издателство „Нов живот“.

https://newlife-bg.com/product/8/Nadareni-ryce.html