Кажете НЕ на стреса и ДА на почивката!

Представете си един автомобил, който никога не спира за ремонт, никога не ходи на сервиз и технически преглед, който върви на каквото гориво му попадне и който препуска на максимална скорост по 24 часа в денонощието, без оглед на трасето.

Не очакваме такъв автомобил да издържи дълго време, нито да вози много удобно, нали?

Няма причина да очаквате и вие да се справяте добре в живота, да сте спокойни, уверени и здрави, ако препускате през живота като парен локомотив. Хроничният стрес, който натрупвате на всяка изминала гара от живота, все някога ще ви свали – или физически, или психически, а най-често и двете.

Сега е моментът да спрете, да се поогледате и да вземете спешни мерки, изразяващи се в грижа към тялото и душата ви. Помислете за спорт и рекреативни дейности – един почивен уикенд на спа или в планината не е убил никого. Даже напротив, вероятно е спасил много хора!

Прочетете книга – помните ли какво е книга? Не е в графичен вид и в нея не се попълват таблици… Тя просто ви отпуска и ви помага да забравите за грижите.

Идете на масаж – да, знаем, че това е една МНОГО авангардна идея, но все пак я обмислете! И почивайте – просто се отдайте на най-проста, елементарна почивка. Което значи – никакви имейли, никаква работа, никакви таблици, отчети и договори. Просто излезте някъде и гледайте в небето – много е хубаво, да знаете. Понякога има облаци и е синьо, и много успокоява.

И най-вече – следващия път, когато изпитате ужас, че не сте свършили нещо в срок, че сте изпуснали нещо „жизненоважно“ и едва ли не е дошъл краят на света, си задайте въпроса – „Ще умре ли някой, ако не свърша това СЕГА?“.

И ако отговорът е „Не!!!“, просто го зарежете. Защото съществува опасността да умре не някой друг, а точно вие – от стрес, умора и истински, физически заболявания. А това ще е една много безсмислена смърт! Пък и работата пак ще остане несвършена…