КАКВО НИ КАРА ДА ПРЕЯЖДАМЕ

Отделянето на допамин представлява толкова важен мотиватор за прием на храна, че животни, които са генетично инженирани да не могат да произвеждат допамин, просто умират от глад. По всичко изглежда, че храната не може да направи кой знае колко за тях. Твърде голямото отделяне на допамин обаче може да доведе до преяждане. Ако направите позитронно-емисионна томография на мозъците на хора, след като са консумирали различни ястия, можете  да видите, че отделянето на допамин е най-голямо като реакция на храни, които те харесват най-много, като те са предимно богати на сол, захар и мазнини.

Случвало ли се е някога да се уловите, че се храните, когато вече не сте  гладни и да продължавате да се храните, дори когато знаете, че трябва да спрете? Технолози по вкусовите качества на продукцията променят съдържанието на сол, захар и мазнини в храните, за да постигнат онова, което е известно като ,,точка на наслада“, върхът на неустоимостта. В наши дни храните се разработват така, че да не можем да минем само с една порция. Хипервкусните храни могат да свръхстимулират пътищата ни за възнаграждение, не само преодолявайки нормалните сигнали за ситост, а потенциално и здравия ни разум.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър

P.S. Можем да избягаме от тези ,,капани“ като консумираме домашно приготвена храна, с разумни количества сол и мазнини и без добавена захар.