КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ТИЛАКОИДИТЕ

Нищо особено, просто източникът на почти целия известен живот и на кислорода, който дишаме. Именно в тилакоидите се извършва фотосинтезата, процесът, с чиято помощ растенията превръщат светлината в храна. Микроскопични, подобни на торбички структури, съставени от богати на хлорофил мембрани, концентрирани в листата на растенията, тилакоидите са зеленият двигател на живота. Когато ги ядем, когато захапваме лист спанак например, мембраните на тилакоидите са способни да устояват на нашите храносмилателни ензими. Те могат да издържат часове наред в червата ни, преди накрая да бъдат разградени, а именно през тези часове проявяват своите магически свойства. Мембраните на тилакоидите се свързват с липазата, ензимът, който организмът ни произвежда, за да смила мазнините, помагайки по този начин да се блокира абсорбцията на мазнини. Тилакоидите в крайна сметка се разграждат, като освобождават ензима липаза да свърши работата си преди мазнините да излязат от другия край. Накратко, тилакоидите не толкова блокират абсорбирането на мазнините, колкото го забавят. След като накрая всички мазнини биват абсорбирани, каква е ползата? Мястото, мястото. Забавяйки абсорбцията на калории от долния край на тънкото черво, към мозъка ни биват изпращани силни сигнали за засищане, които на практика му казват, че сме пълни от носа до кърмата, като по този начин намалява апетита ви. Ако дадете на някого храна  с добавени тилакоиди (като тайно я подправите с малко стрит на прах спанак например) и измерите нивото на освобождаване на хормони в кръвта му през следващите шест часа, ще станете свидетели на чувствително повишаване на хормона на засищането, наречен холецистокинин, както и на спад на хормона на глада, грелин. Дайте на някого чаша сок от пшенична трева или нещо, което могат да получат в ,,зелена напитка“ или зелено смути и той не само ще се чувства по-сит, но непреодолимото му желание за сладки, солени и мазни закуски като картофен чипс, шоколад и кифлички ще спадне.

,,Можем без диети“  д-р Майкъл Грегър