КАК ГНЕВЪТ ПРОМЕНЯ ВАШИЯ МОЗЪК

1. Първата искра на гнева активира амигдалата, преди дори да се усетите.

2. Амигдалата активира хипоталамуса.

3. Хипоталамусът изпраща сигнали към хипофизата, като отделя кортикотропин-освобождаващ фактор (хормон) (CRH).

4. Хипофизата активира надбъбречните жлези, като отделя  адренокортикотропен хормон (АСТН).

5. Надбъбречните жлези секретират стрес хормони като кортизол, адреналин и норадреналин.

Гневът причинява загуба на неврони

Повишеното количество кортизол кара невроните да приемат твърде много калций през мембраните си. Претоварването с калций превъзбужда клетките и те умират. Хипокампът и челният дял на мозъчната кора (префронталният кортекс) са особено уязвими за кортизола и следните негативни влияния:

ЧЕЛЕН ДЯЛ НА МОЗЪЧНАТА КОРА (Префронтален кортекс): Повишеното количество кортизол причинява загуба на неврони в челния дял на мозъчната кора. Понижената активност в него ви пречи да преценявате правилно – пречи ви да вземате добри решения и да правите планове за бъдещето.

ХИПОКАМП: Повишеното количество кортизол убива неврони в хипокампа и пречи на образуването на нови. Понижената активност в хипокампа отслабва краткосрочната памет. Тя също пречи на създаването на нови спомени. (Затова при спор може и да не си спомняте какво сте искали да кажете.)

 

Гневът ни прави нещастни

Твърде голямото количество кортизол ще понижи количеството на серотонина – това е хормонът, който ви прави щастливи. Пониженото количество серотонин ви кара да се гневите и да изпитвате болка по-лесно; също така засилва агресивното поведение и води до депресия.

Йорданка Дейчева, Клуб Психология и здраве – Плевен, psihologiaizdrave@abv.bg