КАК РАБОТЯТ ВАКСИНИТЕ

    “Ваксинацията без съмнение е едно от най-рентабилните постижения на здравеопазването в модерния свят”
Нищо не е по-естествено от използването на собствената ни имунна система за предпазване от болести

 “Принципът, на който се базира имунизацията, а именно – излагане на безвредна версия на естествено срещана инфекция с цел предизвикване на защитен имунен отговор – може да се приеме за много по-естествен процес от приемането на лекарства или хирургическа намеса, които се приемат за едни от сериозните достижения на съвременната медицина.” Адам Фин, Професор по педиатрия, Бристолски университет

Как работят ваксините:
Накратко: Използвайки убити или модифицирани микроорганизми (или части или субстанции от тях), ваксините задействат естествения имунен отговор.
Този процес води до образуването на антитела за борба с инфекцията, което ни осигурява имунитет. Поставянето на ваксината (една или няколко дози) води до създаване на имунологична памет, осигуряваща дълготрайна защита. Имунната система има неограничен капацитет за отговори.
Когато човек е изложен на действието на болестотворен микроб, имунната система се опитва да изгради защита срещу него. Когато защитата е успешна, човек получава имунитет. Когато тя е неуспешна, срещата с бактерии или вируси може да причини заболявания и всички техни последствия. В процеса на изграждане на имунитет, организмът произвежда т.нар. антитела, срещу определен микроб и създава „памет”, която при нужда от защита може да бъде „събудена”, много месеци и години по-късно. Следващият път, когато човек се срещне с този микроб, антителата, които циркулират в кръвта му, го предпазват от болестта или намаляват тежестта на заболяването и елиминират микроба от тялото.
Поради тази причина дете прекарало морбили, например, е малко вероятно отново да преболедува същата болест. Имунната система има памет. Следващият път, когато детето срещне вируса на морбили, антителата, създадени при първото боледуване, са готови да неутрализират и разрушат вируса, преди той да стане отново причина за заболяване.
Ваксините действат по същия начин. Само че вместо да боледувате и страдате от естествената инфекция и нейните последствия, за да изградите защитен имунитет, ваксината създава подобна имунна защита, без да е необходимо да се разболявате.
Независимо от начина на производство на ваксината – дали съдържа неактивни (убити) микроби, силно отслабена форма на микроба или пречистени компоненти на вирус или бактерия – тя ангажира имунната система да създаде имунитет, който да се справи с инфекцията, когато я срещне.

А какво да кажем за многократното даване на ваксини – не претоварва ли имунната система?
Имунната система има огромен капацитет да се бори с хиляди бактерии, вируси и други патогени, които я бомбардират всеки ден. Изследване в Америка показва, пределно ясно, че дори и бебетата, които са на няколко дни могат да изградят защитен имунен отговор към ваксините. Ако, например, 11 ваксини се поставят едновременно на едно бебе, това ще натовари само една хилядна от имунната му система. Осигурявайки защита, ваксините предпазват от тежки заболявания, техните усложнения, а понякога и от загуба на живот.

Д-р Веска Войчева – специалист по епидемиология на заразните болести