В миналото използвали интересна система за ловене на маймуни в джунглите на Африка. Целта е била да се хване маймуната жива и без наранявания, за да може да се транспортира в някой зоопарк.

Ловците използвали много тежки бутилки (или буркани) с дълги и тесни отвори, в които поставяли ароматни плодове. Оставяли тези капани насред джунглата и на следващия ден се връщали, за да открият по една маймуна, хваната във всеки от тях.

Вероятно се чудите как го постигали? Маймуните, привлечени от аромата, отивали и разучавали бутилката и плода вътре в нея. След като се уверявали, че няма никаква опасност, те пъхали ръцете си вътре и хващали плода. Но точно в това се кореняла хитростта на капана. Те не можели да извадят ръцете си, докато държат с тях плода – гърлото на бутилката било прекалено тясно. Обаче не им хрумвало да оставят плода и да се освободят. Тъй като бутилките били много тежки, те не можели да ги носят и така оставали хванати в капана.

Може би се смеете и си казвате, че маймуните не са много умни. Колко често обаче всички ние стискаме проблемите си толкова упорито, както маймуните плодовете в бутилките? Колко често не можем да се откажем от навиците, които ни дърпат назад? И така, образно разнасяме бутилките заедно с нас, съжалявайки се и молейки за съчувствие от другите.