Как реагират телата ни, когато видим доброта

Учените имат термин за еуфорията, която изпитваме, когато наблюдаваме човешката доброта: „морално извисяване“. Проучвания в миналото установяват, че моралното извисяване вдъхва оптимизъм и кара хората да искат да бъдат по-добри и да постъпват алтруистично спрямо другите.

Мястото на добротата в мозъка

Сега едно проучване по невропсихология хвърля малко светлина върху това какво става в тялото и мозъка ви по време на морално извисяване и защо това играе определена роля в човешките ни отношения.

В това проучване 104 студенти наблюдават видео, изобразяващо или героични, състрадателни действия, или просто забавни ситуации, докато учените измерват сърдечния ритъм и активността в медиалната префронтална мозъчна кора. Активността в нея се свързва с висши когнитивни процеси като емпатия (състрадание).

Учените също измерват дихателната синусова аритмия, показател за активност в парасимпатиковата нервна система или ПНС (нашата система за самоуспокояване), докато сърдечният ритъм показва активност в симпатиковата нервна система или СНС (нашата система за възбуда – „бий се или бягай“). Тъй като ПНС е свързана с топлите чувства към другите и сближаването, учените очакват нейното активиране по време на морално извисяване. Резултатите показват различен модел: През най-емоционалните моменти от видеото участниците, които наблюдават морално вдъхновяващи случки, преживяват двойна активация – повишение както в ПНС, така и в СНС – докато при хората, които гледат забавни случки, не се наблюдава нито едното от двете.

Състраданието и страданието вървят ръка за ръка

Сарина Сатърн, изследовател в Орегонския щатски университет, е изненадана, че и двете системи са „вербувани“ за една емоция. Двойната активация на ПНС и СНС се появява в ситуации, които включват грижа за другите, докато същевременно човек трябва да остане нащрек и буден, както при грижата за децата или сексуалната активност. Моралното извисяване е нещо подобно: За да гледаме състрадателно действие, ние трябва да наблюдаваме и страдание, а това е стресиращо. Обаче когато видим, че страданието се облекчава чрез алтруистично действие, това успокоява сърцето ни (чрез ПНС), което ни позволява да преодолеем стреса и ни придава онова приятно, топло чувство. Вероятно това чувство ни успокоява достатъчно, за да създаде в нас мотивацията да „предадем нататък“ доброто, като постъпваме алтруистично в бъдеще.

Хормонът окситоцин – хормонът „грижи се и се сприятелявай“

Следователно моралното извисяване вдъхновява алтруизма чрез комбинация от мозъчна възбуда и желание да защитаваме другите. Хормонът окситоцин – хормонът „грижи се и се сприятелявай“ – вероятно е отговорен за това състояние и може да обясни силната, интуитивна реакция, която чувстват хората, когато са морално възвисени.

„Мисля, че всички имаме склонност да попиваме това, което наблюдаваме, а то оказва влияние върху нашето тяло и мозък – казва изследователката. – Установихме, че дори само гледането на вдъхновяващо видео с прояви на състрадание е достатъчно да причини динамичните промени в тялото и да ви подтикне да пожелаете да направите същото“.

Цялата статия на английски можете да прочетете в Greater Good Science Center.

Автор: Джил Сати, доктор по психология

Превод: Йорданка Дейчева