Когато даваш, печелиш повече

Семинар „Библейска психология за 21 век“

Знаете ли приказката за Хитър Петър и дядо поп?Паднал в реката дядо поп и почнал да се дави. Събрали се селяните на брега да го спасяват.— Дай, дядо попе, ръка!… Дай, дядо попе, ръка!… — викали те. Но дядо поп не подавал ръка, макар и вече да потъвал.Дотичал Хитър Петър и се развикал:— Бре, хора, защо му викате „дай“? На поп се дума „вземи“!Тогава селяните подхванали:— Вземи, дядо попе, ръка!Попът тутакси поел подадената му ръка и така го спасили.

Това е и смешна, и тъжна история за лошия пример на християните, които би трябвало да бъдат не най-егоистичните, а най-себеотрицателните хора на земята. Защото имат примера на най-себеотрицателната личност – Бог.

В Библейската психология има много парадокси, които изглеждат нелогични за невярващия човек, като например „блажени скърбящите“, „блажени сте, когато ви хулят и ви гонят“, „който иска да бъде пръв между вас, ще ви бъде слуга“. Но има един библейски парадокс, който е доказан и от светската психология, и от психологическите проучвания, и от личния ни опит: „Когато даваш, печелиш повече“. Това е десетото видео от семинара „Библейска психология за 21 век“, в което ще говорим за себеотрицателната любов.

Йорданка Дейчева, психолог; ydeicheva@facebible.bg